Guatemalské veľvyslanectvo v Izraeli sa presťahovalo do Jeruzalema, ešte je zatvorené

Guatemala ako prvý štát na svete presťahovala svoje veľvyslanectvo v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema. Informoval o tom na svojej webovej stránke izraelský denník Haarec, ktorý pripomenul, že k presťahovaniu došlo v pondelok.

02.05.2018 10:00
Jeruzalem Foto:
Pohľad na centrum Jeruzalema.
debata (5)

Guatemalské veľvyslanectvo sídli v areáli Malha Technology Park v Jeruzaleme. Ambasáda v Jeruzaleme zatiaľ oficiálne nie je otvorená, ale pred jej budovou od utorka večera veje guatemalská štátna vlajka.

Rozhodnutie o presťahovaní guatemalského veľvyslanectva do Jeruzalema oznámil prezident Jimmy Morales koncom vlaňajšieho decembra. Stalo sa tak po tom, ako prezident USA Donald Trump 6. decembra 2017 deklaroval, že Spojené štáty uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a súčasne s tým avizoval, že tam presťahujú aj svoje veľvyslanectvo.

Guatemala bola jednou z niekoľkých krajín sveta, ktoré vlani v decembri hlasovali ako USA a Izrael, keď Valné zhromaždenie OSN drvivou väčšinou prijalo nezáväznú rezolúciu kritizujúcu Trumpovo uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela.

Okrem Guatemaly, USA a Izraela rezolúciu podporili aj Honduras, Marshallove ostrovy, Mikronézia, Nauru, Palau a Togo.

Prestrihnutie pásky nového diplomatického úradu Spojených štátov sa plánuje na polovicu mája, keď sa uskutočnia oslavy 70. výročia vzniku Izraela, ktorý svoju nezávislosť vyhlásil 14. mája 1948.

Guatemalské veľvyslanectvo v Jeruzaleme slávnostne otvoria 16. mája, dva dni po tom, ako začne v meste pôsobiť aj veľvyslanectvo USA. Očakáva sa na ňom aj účasť prezidenta Moralesa.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #jeruzalem #Guatemala