Po prvomájových nepokojoch v Paríži zostáva vo väzbe 109 ľudí

Stodeväť ľudí zostáva vo väzbe po násilných prvomájových demonštráciách proti reformám francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Paríži. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na parížsku políciu.

02.05.2018 11:13
Francúzsko, 1. máj, demonštrácie, reformy, Macron Foto:
Aktivista natretý čiernou farbou a s reťazami okolo tela drží na hlave napodobeninu kameňa s nápismi Macron a Ľudia na svojej hrudi počas tradičného prvomájového zhromaždenia v Paríži, 1. mája 2018.
debata (3)

Vo francúzskej metropole sa v utorok zišlo viac než tisíc prívržencov krajne ľavicového Čierneho bloku, ktorí podpálili prevádzku spoločnosti McDonald's, poškodili predajňu automobilov a spôsobili ďalšie materiálne škody.

Maskovaní ľavicoví anarchisti počas pochodu ulicami Paríža vykrikovali slogany ako „Zobuď sa, Paríž!“ či „Všetci nenávidia políciu!“. Polícia proti nim nasadila vodné delá a slzný plyn. Pri zásahu utrpeli zranenia najmenej štyri osoby vrátane jedného policajta.

Parížsky policajný prefekt Michel Delpuech uviedol, že „túžbou radikálnych aktivistov bolo dostať deň mimo kontroly“.

Vo Francúzsku sa v utorok za účasti desaťtisícov ľudí konali aj pokojné prvomájové demonštrácie organizované odborármi. Na celoštátnej úrovni sa ich podľa odborového zväzu CGT zúčastnilo 210 000 ľudí, polícia odhadla počet demonštrantov na 143 500.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #reformy #väzba #Paríž #Emmanuel Macron