Veľvyslanec USA v Izraeli kritizoval Abbásove výroky o antisemitizme

Americký veľvyslanec v Izraeli David Friedman kritizoval v stredu výroky palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása v súvislosti s príčinami antisemitizmu v Európe v 20. storočí, informuje agentúra AP.

02.05.2018 12:11
debata (3)

Abbás uviedol, že „sociálna funkcia“ Židov vrátane požičiavania peňazí bola príčinou nepriateľstva voči nim v Európe, pričom podľa vlastných slov citoval knihy židovských autorov. Tiež uviedol, že Izrael bol európskym koloniálnym projektom a „história nám hovorí, že neexistuje žiadny základ pre židovskú vlasť“.

Palestínsky prezident to povedal v pondelok na pôde parlamentu Organizácie za oslobodenie Palestíny (PLO).

Veľvyslanec Friedman v stredu v skorých ranných hodinách na sociálnej sieti Twitter uviedol, že Abbás svojimi vyjadreniami dosiahol „nové dno“. „Pre všetkých, ktorí si myslia, že Izrael je príčinou toho, že nemáme mier, zamyslite sa opäť,“ napísal veľvyslanec USA v Izraeli.

Rétorika podľa AP odráža eskalujúce napätie medzi Palestínčanmi a administratívou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Palestínčania prerušili kontakty s administratívou po tom, čo Trump vlani uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Abbásove vyjadrenia pobúrili aj Izraelčanov. Minister školstva Naftali Bennett uviedol, že „Abbás napĺňa myseľ nasledujúcej generácie jedom antisemitizmu“.

Friedman a Abbás mali nezhody aj predtým. V marci Abbás v nahnevanom prejave nazval Friedmana „synom psa“. Friedman naznačil, že Abbásova poznámka bola antisemitská.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mahmúd Abbás #Palestínčania #David Friedman #veľvyslanec USA v Izraeli