Viedeň siaha Slovákom na dávky

Rakúska vláda sa rozhodla znížiť rodinné prídavky pre cudzincov, ktorí pracujú v Rakúsku, ale ich deti žijú v zahraničí. Za vládnym návrhom je koaličná pravicovo populistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorá takto plní sporné predvolebné sľuby. Vypracovaný návrh rakúsky kabinet označil za "historický krok k harmonizácii ochrany neplnoletých osôb". Návrh pôjde ešte do parlamentu.

02.05.2018 15:36 , aktualizované: 17:39
debata (33)

Sporná harmonizácia má spočívať v tom, že dávky budú krátené podľa cenovej úrovne krajiny, v ktorej dieťa žije. Do úvahy sa budú brať ceny podľa európskeho štatistického úradu Eurostat. Ak napríklad teraz Maďar pracujúci vo Viedni poberá na novorodenca, ktorý žije s matkou v Budapešti, z rakúskej štátnej kasy rodinné prídavky 172 eur mesačne, po novom by od roku 2019 dostal len necelých 94 eur.

Pri krátení dávok sa zohľadní fakt, že kým ceny v Rakúsku sa pohybujú na úrovni 110 percent priemeru EÚ, v Maďarsku sú okolo 55 percent z priemeru európskej dvadsaťosmičky. Na Slovensku ceny dosahovali podľa údajov z roku 2014 asi 63 percent priemernej európskej hladiny, a tak by Slovákovi krátili Rakúšania dávky na deti miernejšie. Namiesto spomínaných 172 eur na dieťa by tak Slovák zrejme po novom mohol dostať okolo 108 eur. Keďže napríklad v Belgicku je cenová úroveň vyššia ako v Rakúsku, Belgičanovi s rodinou v Bruseli, ktorý pracuje vo Viedni, by rakúska vláda na jeho dieťa vyplácala viac ako Rakúšanovi.

Namiesto 172 eur na dieťa Slovák zrejme po novom dostane okolo 108 eur.

Celkovo však rakúska vláda na novom opatrení chce ušetriť asi 100 miliónov eur ročne. V roku 2016 vyplatila krajina do ostatných členských krajín 273 miliónov eur pre 132-tisíc detí. Na Slovensko z toho išlo 63 miliónov eur. Suma 273 miliónov eur predstavuje sedem percent z celkového objemu sociálnych dávok pre všetky deti, ktoré Rakúsko vypláca.

Rakúsku už jeden pokus o skresanie rodinných prídavkov pre cudzincov neprešiel ešte začiatkom minulého roka. Európska komisia vtedy nepovažovala takúto úpravu za zlučiteľnú s európskym právom. Aj súčasný návrh bude Brusel posudzovať. Podľa jedného článku o fungovaní EÚ je neprípustné, aby cudzinec pracujúci v členskej krajine dostával nižšie rodinné dávky ako občan danej krajiny. Na druhej strane Európska únia ešte pred referendom o brexite pri presviedčaní Veľkej Británie pripustila výnimky, podľa ktorých mali Briti krátiť dávky cudzincom. Práve týmito výnimkami teraz argumentuje aj súčasná rakúska vláda.

Slovensko nesúhlasí

Na druhej strane sú krajiny, ktorých obyvatelia pracujú vo vyspelejších štátoch EÚ. Ide o krajiny ako Slovensko, ktoré nesúhlasí s krokom rakúskej vlády. „Slovenská republika berie na vedomie snahy rakúskej vlády zaviesť vnútroštátnu úpravu, ktorou sa výška prídavkov na deti má určovať podľa životnej úrovne krajiny bydliska dieťaťa. Súčasne však zastávame názor, že takáto právna úprava nie je v súlade s legislatívou EÚ,“ reagoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Susko.

Denník Pravda už informoval, že návrh rakúskej vlády môže mať politické aj praktické dôsledky. Rakúšania sa v posledných rokoch čoraz viac radikalizujú v otázkach prílevu cudzincov a krátenie dávok aj pre pracujúcich cudzincov je teraz aj výsledkom nálad obyvateľstva, ktoré sa voči cudzincom čoraz viac zhoršujú.

Krátenie sa netýka materskej

V Rakúsku sa síce zarába stále viac ako na Slovensku, v Česku či v Maďarsku. V niektorých profesiách sa však rozdiely zmenšujú a vyššie rakúske dávky brali niektorí rodičia ako určitú kompenzáciu za to, že sú odlúčení od rodín. Bez murárov, zdravotných sestier či opatrovateľov z okolitých krajín by si Rakúsko nevedelo poradiť, keďže trpí v týchto profesiách nedostatkom ľudí. Dávky môžu mať v niektorých prípadoch na rozhodovanie vplyv, keďže na dve deti rakúska vláda platí mesačne okolo 350 eur a na Slovensku je to len 47 eur. Krátenie sa nateraz netýka materskej, ktorá sa pre Slovenky s trvalým pobytom v Rakúsku pohybuje okolo 1 000 eur mesačne. Na Slovensku sa však výška materskej už tiež blíži k pôvodnému platu a rozdiely oproti Rakúsku sú tak menšie.

Práve dosahmi na obsadzovanie nedostatkových profesií, napríklad opatrovateliek, kritizovala návrh na krátenie dávok rakúska opozícia. Naopak, vláda si za návrhom stojí a kritiku o diskriminácii a porušení európskeho práva odmieta. Úspora 100 miliónov eur ročne by „rakúskym rodinám pomohla spravodlivým spôsobom financovať ďalšie dôležité sociálne projekty“, uviedol včera rakúsky vicekancelár Heinz-Christian Strache (FPÖ).

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Rakúsko #rodinné prídavky #Péter Szijjártó #zníženie rodinných prídavkov na deti žijúce v zahraničí