Pompeo: KĽDR musí bezodkladne zničiť jadrové zbrane

Severná Kórea sa musí zaviazať k okamžitej likvidácii zbraní hromadného ničenia, ktoré má vo svojom arzenáli. Uviedol to nový americký minister zahraničia Mike Pompeo počas prejavu pri uvedení do úradu. Výsledok súčasných snáh o denuklearizáciu Kórejského polostrova, o ktoré minulý týždeň rokovali vodcovia oboch Kóreí, je podľa Pompea neistý.

02.05.2018 18:41
debata (47)

„Chceme dosiahnuť trvalú, overiteľnú a nezvratnú likvidáciu severokórejského programu zbraní hromadného ničenia a urobiť tak bezodkladne,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters Pompeo počas ceremoniálu v sídle úradu, kde bol prítomný aj prezident Donald Trump.

Vodca KĽDR Kim Čong-un a juhokórejský prezident Mun Če-in sa počas rokovaní v demilitarizovanej zóne pri hraniciach dohodli na množstve ústretových krokov, medzi ktorými bol aj záväzok spoločne pracovať na úplnom odstránení jadrových zbraní z polostrova. Pompeo vyhlásil, že táto snaha je v „počiatočnej fáze“ a čo prinesie, nie je známe.

Trump by sa mal v horizonte mesiaca zísť s Kimom na doteraz nešpecifikovanom mieste. Jadrové zbrane KĽDR sú pritom očakávaným zásadným témou schôdzky.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #Donald Trump #Mike Pompeo #severokórejská kríza #denuklearizácia