Venezuelský prezident Maduro hrozí ozbrojenou revolúciou, keď nevyhrá voľby

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v stredu počas volebnej kampane pohrozil "ozbrojenú revolúciu", ak sa k moci dostane vláda, ktorá sprivatizuje národné bohatstvo. Reagoval na výroky svojho hlavného protikandidáta, opozičného lídra Henriho Falcona, ktorý sľúbil vrátiť pôvodným vlastníkom podniky, ktoré autoritársky vodca Maduro znárodnil. Informoval o tom vo štvrtok venezuelský opozičný denník El Nacional.

03.05.2018 11:53
debata (3)

„Ak sa niekedy dostane k moci vláda, ktorá chce odovzdať národné bohatstvo, budem prvý, kto vezme zbraň a pôjde robiť ozbrojenú revolúciu,“ vyhlásil Maduro na volebnom mítingu v pobrežnom štáte Vargas.

Dodal, že nebude tolerovať niekoho, kto ponúka národné bohatstvo „gringom“ a „európskym oligarchom“. Za „gringa“ sa v španielsky hovoriacom svete označujú najmä Američania (zo Spojených štátov).

Maduro kritizoval tiež Európsku úniu, ktorá niekoľkokrát odsúdila Madurov autoritársky režim a ním predčasne vyhlásené prezidentské voľby. Tie považuje opozícia, mnohé krajiny regiónu, EÚ aj USA za nedemokratické. „Ak ma uznáva národ Venezuely, nezaujíma ma, sakra, čo hovorí Európa, ani čo hovorí Washington,“ hromžil v stredu na mítingu Maduro.

„Som pripravený byť zvolený prezidentom na obdobie 2019 až 2025 a priviesť túto krajinu k ekonomickej prosperite,“ vyhlásil tiež päťdesiatpäťročný Maduro, ktorý stojí na čele Venezuely od roku 2013. Za jeho vlády sa dostala táto juhoamerická krajina s 30 miliónmi obyvateľov a najväčšími preukázanými zásobami ropy na svete do hlbokej ekonomickej krízy.

Za ňou stojí podľa expertov z veľkej časti práve socialistická hospodárska politika Madurovej vlády.

Prezidentské voľby, ktoré sa konajú 20. mája, má veľkú šancu vyhrať Maduro. Veľká časť opozície ich totiž bojkotuje a vyzýva k neúčasti vo voľbách, ktoré označuje za podvod. Režim dlhodobo prenasleduje svojich politických odporcov a kladie opozícii administratívne prekážky pre účasť vo voľbách. Už niekoľko predchádzajúcich volieb sprevádzali neprávosti. O manipulácii s výsledkami vlani hovoril aj šéf firmy, ktorá hlasovanie technicky zabezpečovala.

Maduro sa snaží voliča tiež nalákať rôznymi benefitmy. Sľubuje ich ľuďom, ktorí sa na voľbách legitimizujú takzvaným vlasteneckým preukazom. Ten zaviedol Maduro pre rozdeľovanie potravín, ktorých je v krajine nedostatok.

Používanie tohto preukazu pri voľbách ale označil za nelegálne aj Luis Emilio Rondón, jediný člen národnej volebnej komisie, ktorý nie je prepojený so socialistami. Podľa neho sa má občan legitimovať občianskym preukazom.

O post prezidenta sa vo Venezuele sa uchádzajú už len štyria kandidáti, okrem Falcona a Maduru je to evanjelický pastor Javier Bertucci (48) a elektrotechnický inžinier Reinaldo Quijada (58), ktorý hlása návrat k revolučnému socializmu predchádzajúceho prezidenta Huga Cháveza.

Šancu poraziť Maduru má ale len päťdesiatšesťročný Falcón, aj keď nezávislí experti sú v tomto ohľade skeptickí. Okrem obáv z nízkej účasti opozičných voličov panujú obavy, že národná volebná komisia urobí všetko pre to, aby zvíťazil Maduro.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nicolas Maduro