Šéf čínskej diplomacie Wang I sa stretol s lídrom KĽDR

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa počas návštevy Pchjongjangu stretol vo štvrtok so severokórejským lídrom Kim Čong-unom. Informovalo o tom čínske ministerstvo, avšak ďalšie podrobnosti o schôdzke neuviedlo.

03.05.2018 12:05
debata

Wang I v stredu povedal svojmu severokórejskému rezortnému partnerovi Ri Jong-hovi, že Čína plne podporuje snahy Pchjongjangu o rozvoj hospodárstva KĽDR po uvalení sankcií OSN, ktoré viedli k poklesu obchodu medzi oboma krajinami až približne o 90 percent.

Wang tiež povedal severokórejskému ministrovi, že Čína si cení tradičné vzťahy a schvaľuje nedávne kroky na zmiernenie napätia na Kórejskom polostrove.

Čína chce posilniť „praktickú hospodársku a obchodnú spoluprácu“ so Severnou Kóreou a plne podporuje Pchjongjang pri „koncentrácii svojich síl na hospodársku výstavbu“, uviedol Wang I.

Dvojdňová návšteva šéfa čínskej diplomacie je podľa agentúry AP aj snahou o zabezpečenie väčšej úlohy pre Peking v novom kole diplomatických rokovaní o jadrovom programe Pchjongjangu, ktoré je podporované Soulom a Washingtonom. Ide o prvú návštevu šéfa čínskej diplomacie v Severnej Kórei za 11 rokov, pripomína agentúra Jonhap.

Návšteva nasledovala len niekoľko dní po tom, ako lídri Južnej a Severnej Kórey ohlásili kroky smerujúce k odstráneniu jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Neuviedli však v tejto súvislosti presné plány či časový rozvrh. Vyslovili sa tiež za oficiálne ukončenie kórejskej vojny z rokov 1950–53 a za uskutočnenie trojstranných rozhovorov s Washingtonom alebo štvorstranných rokovaní aj s účasťou Pekingu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #Wang I #Pchjongjang