Európa nevie, ako potešiť Trumpa

Európa v najbližších týždňoch zistí, kde siahajú hranice jej vplyvu na USA. Už 12. mája bude jasné, či Spojené štáty budú pokračovať v zapojení sa do dohody o iránskom jadrovom programe. A koncom mája sa pravdepodobne rozhodne, či Európska únia získa stálu výnimku z ciel na hliník a oceľ.

03.05.2018 16:56
Trump Pompeo Foto: ,
Americký prezident Donald Trump, v pozadí šéf diplomacie USA Mike Pompeo.
debata (9)

Minulý týždeň o dôležitosti transatlantických vzťahov Trumpa vo Washingtone presviedčali nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron. So striedavým úspechom. Výnimku na clá, ktorá vypršala 1. mája, Trump predĺžil mesiac.

S dohodou o iránskom jadrovom programe, uzavretou v roku 2015, je to však nahnuté. Trump ju dlhodobo kritizuje a zdá sa, že nebude pokračovať v uvoľnení sankcií proti Teheránu. Dvanásty máj je hraničný termín, ktorý dal americký prezident Európe, aby dohodu zlepšila. Ako však uviedli viaceré diplomatické zdroje pre agentúru Reuters, nie je jasné, čo by šéfa Bieleho domu v súvislosti s Iránom v skutočnosti potešilo.

"Donald Trump predstavuje výzvu pre Európu vo viacerých smeroch. Je impulzívny, nepriateľský a hlboko skeptický k základným inštitúciám, ktoré spájajú transatlantickú alianciu,“ vyhlásil pre Pravdu Marcel Dirsus, expert na zahraničnú politiku na univerzite v nemeckom Kieli. "Merkelová má s Trumpom mrazivé vzťahy. Macron sa zase mimoriadne snaží o priateľstvo. Uvidíme, či niekto z nich skutočne dokáže ovplyvniť Trumpa, čo sa týka jeho konečných postojov k obchodu a iránskej dohode,“ uviedol Dirsus.

"Prezident Trump je veľmi zameraný na seba. Osobný prístup k nemu je založený na tom, že ho pochválite za takzvané úspechy. Macron je v tom dobrý, Merkelová nie,“ reagoval pre Pravdu Melvyn Levitsky, profesor medzinárodných vzťahov na Michiganskej univerzite.

Merkelová v stredu v Berlíne počas tlačovej konferencie so slovenským premiérom Petrom Pellegrinim uviedla, že nechce vypovedanie zmluvy s Iránom. "Vidíme však, že s Teheránom je veľa problémov, čo sa týka jeho politického vplyvu v Sýrii, programu balistických rakiet a aj v súvislosti s otázkou, čo sa stane po vypršaní časti súčasnej zmluvy,“ povedala kancelárka. Nemecká politička vyhlásila, že v Európe na to existujú podobné názory. "Chceme udržať dohodu a rozšíriť súčasný vyjednávací rámec,“ tvrdí Merkelová. Kancelárka zároveň tvrdí, že informácie o iránskom jadrovom programe, ktoré nedávno prezentoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu, má ako zodpovedný orgán posúdiť Medzinárodná agentúra pre jadrovú energiu.

Kancelárka tiež zdôraznila, že EÚ zachová koordinované postoje pri vyjednávaniach o clách. "Ich zavedenie považujeme za neopodstatnené a chceme neobmedzené predĺženie výnimky,“ povedala kancelárka.

Profesor Levitsky si myslí, že Európa musí pokračovať v kontaktoch s USA. "Trump verí v zastrašovaciu taktiku. Nepredvídateľnosť vníma ako techniku rokovania. Európa musí byť trpezlivá a vytrvalá. Pomôže to zmierniť chyby, ktoré existujú v Trumpovom prístupe k svetu. Ale aj ukázanie jasných postojov môže mať vplyv. Trump je donkichotský. Vytvára si vlastné fakty a verí im. Myslím, že hlavní európski lídri to chápu. Európa môže ovplyvniť americkú politiku, ale nemôže sa spoliehať, že Trumpova vláda bude zásadová. Aj jeho ministri musia byť pripravení na tweety a vyjadrenia, ktoré budú popierať politické vyhlásenia,“ dodal Levitsky, ktorý slúžil ako americký veľvyslanec v Bulharsku a Brazílii.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #transatlantické vzťahy #clá #iránska jadrová dohoda