Žalobca zrušil stíhanie Faltýnka a ďalších troch v kauze Čapí hnízdo

Štátny zástupca Jaroslav Šaroch zrušil podľa denníka Právo trestné stíhanie podpredsedu hnutia ANO Jaroslava Faltýnka a ďalších troch ľudí figurujúcich v kauze okolo 50-miliónovej dotácie EÚ na stavbu farmy Čapí hnízdo. Uviedol to server novinky.cz Hovorkyňa mestského štátneho zastupiteľstva Štěpánka Zenklová povedala, že žalobca o sťažnostiach rozhodol, výsledok však nespresnila. Prokuratúra sa podľa nej k rozhodnutiu vyjadrí zrejme v piatok.

03.05.2018 18:23
Babiš Foto: ,
Český premiér v demisii Andrej Babiš tiež figuruje v kauze Čapí hnízdo.
debata (3)

Podľa Práva sa zrušenie stíhania týka aj členov predstavenstva spoločnosti ZZN Pelhřimov, ktorá predtým Čapí hnízdo vlastnila, Zdeňka Kubisku a Jána Platila a tiež Luďka Kalivodu, ktorý patril do vtedajšieho predstavenstva spoločnosti Farma Čapí hnízdo.

V kauze figuruje aj premiér v demisii a predseda hnutia ANO Andrej Babiš a jeho manželka, švagor a deti. Zatiaľ nie je jasné, ako žalobca o zostávajúcich sťažnostiach rozhodol. Babiš na otázku ČTK, či má rozhodnutie k dispozícii, prípadne vie, čo obsahuje, odpovedal, že ho zatiaľ nedostal.

Okrem oboch poslancov obvinila polícia vlani v októbri ďalších deväť ľudí, okrem iného Babišovu manželku Moniku Babišovú a jeho dve dospelé deti. V médiách sa v posledných týždňoch objavili správy o tom, že Babišove deti predložili polícii lekárske správy, podľa ktorých sa z vážnych zdravotných dôvodov nemôžu trestného konania zúčastniť.

Sťažnosti proti uzneseniu o začatí trestného stíhania podalo všetkých 11 obvinených vlani na jeseň. Dohliadajúci žalobca o nich ale nemohol rozhodnúť, pretože obvinení proti nemu zároveň podali námietky zaujatosti. Postupne ich však všetci stiahli. Kauzu zabrzdili aj voľby do snemovne, po ktorých Babiš s Faltýnkom nadobudli imunitu a polícia musela Snemovňu opätovne žiadať o ich vydanie.

Spoločnosť Farma Čapí hnízdo, vtedy ešte pod iným názvom, patrila do prelomu rokov 2007 a 2008 do Babišovho Agrofertu. V decembri 2007 sa premenila na akciovú spoločnosť s akciami na majiteľa. Podľa vyšetrovateľov však k zmene nebol ekonomický ani podnikateľský dôvod.

Kvôli zmene nebolo možné vyhľadať majiteľa firmy, ktorá tak v lete 2008 získala európsku dotáciu v programe pre malé a stredné podniky. Po niekoľkých rokoch, keď dodržiavala dotačné podmienky, sa spoločnosť vrátila pod Agrofert.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Jaroslav Faltýnek #Čapí hnízdo