Obete útoku na sýrsku Dúmu kvôli vyšetrovaniu exhumujú

Inšpektori Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) poverení vyšetrením útoku na sýrsku Dúmu budú exhumovať niektoré obete.

03.05.2018 19:39
debata (14)

V rozhovore s Financial Times to povedal riaditeľ OPCW Ahmet Üzümcü. Mesto Dúmá bolo podľa sýrskej opozície a niektorých západných krajín zasiahnuté 7. apríla chemikáliami. O život prišlo okolo 40 ľudí a USA, Británia a Francúzsko 14. apríla vykonali odvetný útok na niekoľko sýrskych chemických objektov.

Experti OPCW sa na miesto dostali až 21. apríla a od toho momentu podľa Üzümcüa preverili asi 100 vzoriek z miesta útoku. „Teraz preveria možnosť exhumácie a odobratia biologických vzoriek,“ povedal šéf OPCW.

Dodal, že odborníci z jeho organizácie v minulosti boli v iných kauzách pri pitvách, ale bude to prvýkrát, čo budú exhumovať. Správa o vyšetrovaní podľa Üzümcüa bude k dispozícii o mesiac.

Hovorca OPCW povedal, že sa preverujú všetky možnosti na získanie dôkazov a že je „predčasné špekulovať o tom, kedy bude pripravená správa určená členským krajinám OPCW“.

Sýria a jej spojenec Rusko popierajú použitie chemických látok v Dúme. Rusko viedlo vlastné vyšetrovanie a niektoré západné štáty Moskvu obvinili, že sa snaží klásť vyšetreniu OPCW prekážky.

Ruská delegácia 26. apríla priviedla do sídla OPCW v Haagu niekoľko Sýrčanov, ktorí mali podať dôkazy o tom, že v Dúme nemohli byť použité chemické zbrane. Británia, Francúzsko a USA na protest toto rokovanie OPCW bojkotovali a obvinili Rusko, že z organizácie robí divadlo. Sýrski svedkovia tvrdili, že pri útoku neboli cítiť chemikálie a že dusenie ľudí spôsobil prach z explózie.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #exhumácia #chemický útok v meste Dúma