Rusi využili Zemanov výrok o výrobe novičoku v Česku. Londýn klame, hovoria

Český prezident uviedol, že látka novičok, ktorou boli otrávení Skripaľovci, sa vyrábala aj v Česku.

03.05.2018 21:49 , aktualizované: 04.05.2018 09:55
Sergej Skripaľ novičok Foto: ,
Vyšetrovatelia v ochranných oblekoch v blízkosti obchodného centra Maltings v Salisbury v Anglicku, kde sa začiatkom marca uskutočnil útok nervovým plynom na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Júliu.
debata (99)

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová použila štvrtkové vyjadrenie českého prezidenta Miloša Zemana o výrobe nervovo-paralytického jedu novičok v Česku v malom množstve ako argument k tvrdeniu, že britská vláda klame v kauze otrávenia bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripala a jeho dcéry v Salisbury.

„(…) drísty vlády Theresy Mayovej o tom, že novičok sa vyrábal iba v Rusku, vyvrátil prezident Česka, ktorý potvrdil, že jeho krajina vyrobila túto otravnú látku,“ uviedla Zacharovová podľa agentúry TASS.

Zeman pritom vychádzal zo správy Vojenského spravodajstva, podľa ktorého nervovo-paralytická látka označovaná ako A230, ktorú pre účely testovania vlani vyrábal Vojenský výskumný ústav v Brne, je novičok. Civilná Bezpečnostná informačná služba (BIS) naopak dospela k záveru, že tento plyn nie je novičok, uviedol Zeman. Po preštudovaní správ oboch tajných služieb sa prezident priklonil k názoru vojenských spravodajcov.

„Záver je, že u nás bol vyrábaný a testovaný novičok, hoci v malom množstve a potom zničený. Vieme kedy a vieme kde to bolo … Je pokrytectvo predstierať, že sa nič také nedialo,“ vyhlásil český prezident. Zemanovi podľa jeho slov nevadí, že sa tak dialo, za pokrytecké považuje predstierať, ako by sa nič také nedialo. „Klameme sami seba,“ uviedol.

Novičok bol jed, ktorým v Británii otrávili bývalého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Že mohol pochádzať z Česka, tvrdí Rusko.

Zástupcovia českej vlády na čele s premiérom v demisii Andrejom Babišom (ANO), vojenskí odborníci či Ústav pre jadrovú bezpečnosť už skôr vyhlásili, že novičok sa v Česku nevyrábal. Rusko prekročilo všetky medze, keď označilo Česko za možnú krajinu pôvodu nervového jedu novičok, povedal Babiš koncom marca po tom, čo Praha vyhostila troch členov ruského diplomatického personálu.

Zeman v tej súvislosti požiadal tajné služby, aby po pôvode novičku v Česku pátrali. Z ich zistení vyplýva, že v novembri minulého roka bol vo Výskumnom vojenskom ústave v Brne testovaný nervovo-paralytický jed označovaný ako A230. Armádna tajná služba túto látku explicitne podľa prezidenta označila za novičok, zatiaľ čo BIS, odborníci na jadrovú bezpečnosť či armáda tvrdia, že novičok, ktorým otrávili Skripaľa, je až jed s označením A234. Množstvo jedu vyrobeného v brnenskom ústave bolo pomerne malé, po testovaní ho zničili, dodal Zeman.

Česko má skvelú armádnu protichemickú jednotku, testovanie nebezpečných látok je preto podľa Zemana pochopiteľné a potrebné.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #Novičok #kauza Skripaľ