Rusi likvidujú laboratóriá, v ktorých vyvíjali aj novičok

Rusko likviduje objekty výskumných laboratórií v Šichanoch na juhu krajiny, kde sa v 70. a 80. rokoch vyvíjali armádne jedy vrátane nervovo paralytickej látky novičok. Napísala to ruská štátna agentúra RIA Novosti, podľa ktorej bolo o tom rozhodnuté po ukončení likvidácie ruského chemického arzenálu.

04.05.2018 18:20
skripaľ Foto: ,
Na archívnej snímke prichádzajú vyšetrovatelia z Organizácie pre zákaz chemických zbraní OPCW do Salisbury, kde otrávili Skripaľovcov.
debata (50)

Podľa britského denníka The Daily Mail sa však možno budovy armádnych laboratórií ničia kvôli pripravovanej ceste medzinárodných inšpektorov, ktorí vyšetrujú okolnosti otravy ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry na juhu Anglicka.

Šichany, ktoré ležia v Povolží asi 730 kilometrov juhovýchodne od Moskvy, sú sídlom odbočky ruského Štátneho vedeckovýskumného ústavu organickej chémie a technológie (GNIIOChT), ktorý vývoj armádnych jedov zastrešoval. Mesto, neprístupné cudzincom a Rusom len na mimoriadne povolenie, má podľa RIA Novosti niekoľko sektorov, armádny výskum bol sústredený do zóny Šichany-5.

Keď Rusko vlani v súlade s medzinárodnou zmluvou ukončilo likvidáciu svojich chemických zbraní, bolo rozhodnuté o strhnutí objektov výskumného ústavu. „Budovy, kde sa vyvíjali jedy, ničia. Každý úlomok sutiny je pritom spaľovaný v špeciálnej peci s teplotou 800–1200 stupňov. Ani potom nie sú úlomky bezpečné, odvážajú ich do špeciálneho úložiska,“ napísala v reportáži z uzavretého mesta ruská agentúra.

Objekty v Šichanoch sa likvidujú pred príchodom expertov z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), napísal dnes The Daily Mail. Denník cituje britského odborníka na chemické zbrane Hamisha de Bretton-Gordona, podľa ktorého Rusi k likvidácii laboratórií prikročili pravdepodobne preto, aby zabránili OPCW vyšetriť otravu Skripaľovcov a nájsť v Šichanoch dôkazy. „Načasovanie je obzvlášť cynické … Ničenie laboratórií vyzerá ako priznanie viny,“ povedal chemik.

Ako pripomína agentúra RIA Novosti, degradácia chemických pracovísk v Šichanoch sa začala po rozpade Sovietskeho zväzu na začiatku 90. rokov, keď sa zastavilo financovanie výskumných ústavov. „Odborníci začali odchádzať, niekedy aj do cudziny, niektorí so sebou vzali dokumentáciu,“ napísala agentúra. V objektoch, kde predtým pracovalo vyše tisíc odborníkov, sa dnes asi 200 ľudí zaoberá likvidáciou mazív z transformátorov.

Ďalší osud výskumného ústavu je podľa RIA Novosti neistý. V Šichanoch sa povráva, že ústav úplne zrušia, mestskí poslanci tvrdia, že bude fungovať do roku 2025.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Skripaľ #Novičok