Izrael reagoval na horiace šarkany bombardovaním Hamasu v pásme Gazy

Izraelská armáda v nedeľu oznámila, že jej bojové lietadlá bombardovali vojenské stanovište Hamasu na severe pásma Gazy ako odvetu za "horiace predmety", ktoré z Gazy vyletujú za účelom zapáliť poľnohospodárske polia v Izraeli. Z komuniké armády židovského štátu cituje agentúra DPA.

06.05.2018 12:22
izrael, palestína, gaza Foto:
Obyvatelia Gazy protestujú proti izraelskej politike.
debata (20)

Od 30. marca demonštrujú každý piatok na hraniciach s pásmom Gazy desiatky tisíce palestínskych Arabov. V rámci týchto protestov začali niektorí Palestínčania vypúšťať šarkany, ku ktorým sú pripevnené horiace predmety. Arabi sa tak snažia podpáliť Izraelčanom polia na druhej strane hraníc.

Armáda spresnila, že zbombardované stanovište Hamasu slúžilo na „vysielanie horiacich predmetov, ktoré majú podpáliť územia v Izraeli“. Nedeľný vzdušný útok je vôbec prvým prípadom, čo židovský štát oficiálne vykonal odvetné opatrenie za horiace draky.

Izraelský dron zachytil horiaceho šarkana... Foto: SITA/AP
šarkan, izrael, dron, palestína Izraelský dron zachytil horiaceho šarkana vypusteného z pásma Gazy.

Poľnohospodári v Izraeli vyjadrujú značné znepokojenie nad týmto javom. Hovorca izraelských hasičov Joram Levi pre DPA povedal, že palestínske šarkany spôsobili už najmenej 15 požiarov.

Pri streľbe izraelských vojakov prišlo od začiatku nepokojov o život 50 Palestínčanov. Cieľom hromadných protestov je prelomenie pozemnej, námornej a vzdušnej blokády pásma Gazy.

Vyvrcholením masových akcií bude 15. mája pochod ako spomienka na Deň vzniku Izraela, ktorý Palestínčania označujú výrazom „nakba“ a vnímajú ho ako katastrofu či pohromu, pretože počas izraelskej vojny za nezávislosť prišli o svoje domovy státisíce palestínskych Arabov.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #nálet #Pásmo Gazy