Saková vylúčila Pellegriniho slová: Na palube vládneho špeciálu nebol čierny pasažier

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) odmietla, že na palube vládneho špeciálu, ktorý vlani Slovensko poskytlo delegácii vietnamského ministra vnútra, mohol byť čierny pasažier. Saková to uviedla v nedeľnej diskusnej relácii V politike v televízii TA3. Všetci členovia delegácie mali podľa nej diplomatické pasy a prešli riadnou policajnou kontrolou.

06.05.2018 13:53 , aktualizované: 15:20
debata (132)

Slovensko je podľa nemeckých médií podozrivé z toho, že vlani pomáhalo pri únose vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha z Nemecka vietnamskou tajnou službou. “Ministerstvo vnútra je veľmi znepokojené tou informáciou, ktorá odznela v médiách, že by sme sa podieľali na tomto únose,” reagovala šéfka rezortu.

Saková informovala, že Slovensko poskytlo vietnamskej výprave vládny špeciál na dva lety. Najprv bola prevezená štvorčlenná delegácia s vietnamským ministrom vnútra z Prahy do Bratislavy a neskôr 12-členná delegácia z Bratislavy do Moskvy. Premiér Peter Pellegrini (Smer) v stredu pripustil, že teoreticky mohla byť zneužitá pohostinnosť Slovenska a na palubu sa mohol dostať čierny pasažier. Saková to vylúčila.

“V rámci využitia vládneho špeciálu na let z Prahy do Bratislavy prešla celá vietnamská delegácia riadnou policajnou kontrolou, všetci mali diplomatické pasy, nikto do lietadla nenastupoval spútaný, nikto nenastupoval do lietadla pod nátlakom,” ozrejmila.

Štandardná kontrola

Minister vnútra Vietnamskej republiky mal podľa Sakovej obed v Bratislave a následne delegácia odcestovala vládnym špeciálom z Bratislavy do Moskvy. “Taktiež deklarujeme, že v rámci delegácie spomínané meno nebolo, vieme doložiť, že všetci účastníci vietnamskej delegácie mali diplomatický pas a prešli štandardnou policajnou kontrolou,” doplnila.

Zapojenie Slovenska do únosu naznačuje zistenie nemeckých médií, že dodávkové auto prenajaté vietnamskou tajnou službou parkovalo pred vládnym hotelom Bôrik v Bratislave, kde mala v tom čase rokovanie vietnamská delegácia. Ukázalo to GPS zariadenie, ktorým bolo auto vybavené. Saková na to reagovala tým, že Slovensko v tom čase nemalo od Nemecka oficiálnu informáciu o únose Vietnamca. Tú získalo až v januári tohto roka.

Platil rezort vnútra

Zapožičanie vládneho špeciálu delegácii iného štátu, ktoré schválil predošlý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer), je podľa Sakovej možné. “Ak sa tak minister vnútra rozhodne, nie je to vylúčené z jeho kompetencie, že vládny špeciál na tieto účely môže poskytnúť,” uviedla s tým, že šlo o diplomatické služby a oba lety platila letka ministerstva.

Poskytnúť špeciál bolo podľa Sakovej nutné preto, že vietnamský minister vnútra musel zmeniť pôvodný plán a namiesto vo Viedni pristál v Prahe. “Boli sme prostredníctvom vietnamskej ambasády dožadovaní, či poskytneme letku ministerstva vnútra na prepravu vietnamského ministra vnútra vzhľadom na jeho nabitý program, ktorý ho ešte čakal. Samozrejme, tejto žiadosti sme vyhoveli,” ozrejmila šéfka rezortu.

Saková hovorila aj o policajnom prezidentovi

Chcem, aby ma verejnosť hodnotila na základe mojich rozhodnutí a mojej práce, nie na základe toho, pod kým som pracovala, povedal Saková a dodala „na ministerstve vnútra pôsobím desať rokov, prešla som viacerými funkciami a viedla som viaceré veľké projekty.“

Ako ďalej uviedla v relácii šéfka rezortu vnútra, jej najväčšou prioritou je vrátiť občanom dôveryhodnosť v políciu a vymenovať nového dočasného policajného prezidenta. Podľa jej slov by to malo byť ešte pred odchodom Tibora Gašpara z funkcie, teda pred 31. májom.

Mien je viac

Meno nového policajného prezidenta vyberie po diskusii s premiérom Petrom Pellegrinim. „Musí nás presvedčiť, že má víziu a stratégiu, ako bude rozvíjať policajný zbor. Mien je viac,“ povedala na margo výberu Saková a pochválila návrh zákona svojho predchodcu na poste ministra Tomáša Druckera, na základe ktorého bude po novom prebiehať voľba nového policajného prezidenta.

Voľba bude dvojkolová. V prvom kole by ho mala vybrať odborná komisia so zastúpením z polície, odborov, či prokuratúry. Komisia následne odporučí návrh, ktorý pôjde do vypočutia do výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. „Dvojkolová voľba zaručí, že výber kandidáta bude odpolitizovaný už v prvom kole,“ dodala Saková.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #Robert Kaliňák #Denisa Saková #kauza únosu Vietnamca