USA - Čína: Obchodná vojna či skutočný konflikt?

Chladné hlavy by mali prevážiť, ale riziká konfliktu existujú. V novej americkej národnej bezpečnostnej stratégii sa hovorí o súperení veľmocí. Vo vzťahoch USA a Číny sú na stole ekonomické, politické aj bezpečnostné otázky.

08.05.2018 13:00
China Naval Exercises Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching na aprílovej inšpekcii flotily v Juhočínskom mori.
debata (8)

Vďaka clám, ktoré americký prezident Donald Trump uvalil na niektoré čínske produkty, a následnej reakcii Pekingu, sú v pozornosti najmä hospodárske vzťahy veľmocí. Šéf Bieleho domu chce znížiť obchodný deficit Spojených štátov s Čínou. Peking zase žiada lepší prístup na americký trh. Minulý týždeň sa stretli obchodné delegácie Pekingu a Washingtonu. Základným odkazom schôdzky je, že rokovania budú pokračovať. Ale oveľa ďalej sa vyjednávači nepohli.

Rastúce napätie

Pokračovanie prístupu oko za oko v ekonomických vzťahoch môže ovplyvniť aj širší dialóg o problémoch, ktoré obe krajiny riešia. Či je to Taiwan, Juhočínske more, alebo Severná Kórea.

"Konflikt medzi USA a Čínou už prekračuje vzájomné opatrenia v otázkach obchodu. Spojené štáty posilňujú vzťahy s Taiwanom, čo sa týka obrannej spolupráce a návštev vysokopostavených amerických predstaviteľov. Peking zase vysiela dôležité geopolitické signály Washingtonu, že napriek chystanej schôdzke KĽDR – USA Kim Čong-un je v prvom rade čínsky spojenec. V rovnakom čase sme svedkami pokračujúceho napätia v Juhočínskom mori, spôsobeného budovaním čínskeho opevnenia a americkými patrolami súvisiacimi so slobodou navigácie,“ reagoval pre Pravdu Jie Chen, expert na medzinárodné vzťahy zo Západoaustrálskej univerzity.

"Sme si dobre vedomí militarizácie Juhočínskeho mora. Bude to mať krátkodobé aj dlhodobé následky,“ uviedla minulý týždeň hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová. Reagovala na správu, že Čína rozmiestnila v oblasti raketové systémy na troch ostrovčekoch, ktoré sú predmetom medzinárodných sporov. Informovala o tom televízia CNBC, s odvolaním sa na zdroje v amerických tajných službách. Sandersová uviedla, že Washington signalizoval Pekingu svoje znepokojenie s vývojom.

"Nemá to nič spoločné s militarizáciou,“ vyhlásila hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing. "USA neustále posilňujú vojenskú prítomnosť v Juhočínskom mori. Mali by zvážiť, aké to má následky. Spojené štáty by sa mali zamyslieť nad svojimi chybami,“ citovala televízia CNN hovorkyňu.

Problémy medzi Washingtonom a Pekingom sa týkajú aj vzťahov s Tchaj-pejom. Najnovšie sa Spojené štáty ohradili proti požiadavke Číny, aby letecké spoločnosti odstránili zo svojich webových stránok zmienky o Taiwane, ktoré naznačujú, že je to krajina. Čína považuje Taiwan za svoje územie a je vo viditeľnej ofenzíve. Pekingu sa podarilo nedávno presvedčiť Dominikánsku republiku, aby prestala Taiwan diplomaticky uznávať a Čína v apríli vykonala veľké vojenské cvičenie v Taiwanskom prielive.

Malcolm Cook z Inštitútu pre štúdie Juhovýchodnej Ázie v Singapure si myslí, že nie je veľmi pravdepodobné, že obchodný spor medzi Čínou a USA prerastie do výraznejšieho bezpečnostno-politického napätia. "Peking aj Washington sa budú snažiť udržať tieto veci oddelené. Trumpova vláda uvaľuje na Čínu clá a zároveň sa pokúša dosiahnuť prelom v riešení otázky Kórejského polostrova,“ reagoval Cook pre Pravdu.

Profesor čínskej histórie Harold Tanner pripomína, že hoci momentálne obchod vytvára problémy medzi Pekingom a Washingtonom, ekonomika dve veľmoci stále viac spája, ako rozdeľuje.

"Podnikateľské komunity na oboch stranách veľa investovali do pokračovania hospodárskych vzťahov. Majú veľmi silné dôvody na to, aby sa snažili odvrátiť veľkú obchodnú vojnu. Trump sa pohybuje na extrémnych pozíciách a potom z nich ustupuje. Nevieme, či je to rokovacia taktika, alebo to jednoducho odráža prezidentovu nevyspytateľnosť a nedostatok vedomostí a skúseností. Na druhej strane Čína síce diverzifikovala svoju ekonomiku, ale je hlboko zapojená do globálneho hospodárstva a nemôže si dovoliť, aby bolo príliš narušené,“ vysvetlil pre Pravdu Tanner, ktorý vyučuje na Severotexaskej univerzite.

Kto bude nespokojný?

Aj známy expert na čínsku politiku Colin Mackerras z Griffithovej univerzity v Austrálii si myslí, že situácia v súvislosti s clami a obchodom by sa mala dať kompromisne zvládnuť. Zároveň však odborník varuje pred podcenením súčasného stavu.

"Ak nebudeme mať kompromis a obe strany si budú vymieňať protiopatrenia, nevyhnutne to povedie k politickým ťažkostiam,“ reagoval pre Pravdu Mackerras. „V prípade, že Peking a Washington budú na seba vrčať, a zdá sa, že to sa teraz deje, tak to jednoducho ovplyvní procesy súvisiace s Kóreou, Juhočínskym morom a ostatnými zložitými problémami. Peking sa snaží získať si na svoju stranu členské štáty Združenia krajín Juhovýchodnej Ázie (ASEAN) a povedal by som, že v tom má istý úspech. Čína vníma Spojené štáty ako veľmoc, ktorá je už v úpadku alebo čoskoro bude. Peking nebude príliš ustupovať. Môže sa stať, že to povedie k vzájomnej nespokojnosti,“ myslí si odborník.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #juhočínske more #obchodná vojna #súperenie veľmocí #USA - Čína