Johnson vyzval Trumpa, aby neodstupoval od dohody s Iránom

Britský minister zahraničia Boris Johnson vyzval amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby neodstúpili od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom. Johnson v nedeľu začal dvojdňovú návštevu USA a zíde sa okrem iného s viceprezidentom Mikeom Pencem a Trumpovým bezpečnostným poradcom Johnom Boltonom.

07.05.2018 11:34
debata (1)

Svoju výzvu prezidentovi zverejnil v článku, ktorý vyšiel v denníku The New York Times. „Tá dohoda má určite svoje slabiny, ale som presvedčený, že je možné ich napraviť. Británia spolu s Trumpovou administratívou a nemeckými a francúzskymi spojencami na tom pracuje,“ píše Johnson. Podľa neho odstúpenie USA od dohody prinesie zisk jedine Iránu.

„Zo všetkých možností, ktoré máme k dispozícii, aby sme zaistili, že Irán nikdy nebude mať jadrovú zbraň, má táto dohoda najmenej nevýhod,“ tvrdí britský minister.

Trump sa musí k dohode vyjadrovať vždy po 120 dňoch a nový termín vyprší 12. mája. Pri minulom vyjadrení povedal, že nabudúce účasť USA na dohode nepredĺži, ak nebudú jej sporné body vyriešené.

Trump je dlhodobý kritik tohto dokumentu, ktorý dohodol počas administratívy jeho predchodca Barack Obama. Terajší americký prezident rovnako ako Izrael tvrdia, že dohoda Iránu nezabráni, aby sa v budúcnosti jadrovo vyzbrojil.

Johnson, ktorý sa podľa agentúry Reuters počas svojho pobytu v USA s Trumpom osobne nezíde, dohodu prirovnal k „putám“ a napísal, že nevidí žiadnu výhodu v tom teraz tieto putá Iránu zložiť.

V posledných dňoch sa k hrozbe vypovedania dohody zo strany USA často vyjadrujú iránski politici. Prezident Hasan Rúhání v pondelok vyhlásil, že USA sa bojí regionálneho vplyvu Iránu a jeho nezávislosti.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Báhrám Kásemí povedal, že Irán je pripravený na všetky možnosti a že USA zaplatia za odstúpenie od dohody vysokú cenu. Uistil tiež, že Irán nehodlá dojednávať novú dohodu, ktorá by obmedzovala jeho regionálny vplyv.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Boris Johnson #dohoda s Iránom