Novičok sa v Česku nevyrábal, Zeman to nepochopil, tvrdí Babiš

V Českej republike nebola vyvíjaná ani skladovaná látka novičok, povedal v pondelok po rokovaní s predstaviteľmi Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) a Vojenského spravodajstva český premiér v demisii Andrej Babiš.

07.05.2018 14:18
Zeman, Babiš Foto: ,
Na archívnej snímke líder hnutia ANO Andrej Babiš (vpravo) a český prezident Miloš Zeman.
debata (27)

Tvrdenie o výrobe a testovaní látky novičok v ČR priniesol minulý štvrtok prezident Miloš Zeman, ktorý si podľa Babiša asi nepresne vysvetlil termín „testovať“.

Ako doplnil spravodajský server Novinky.cz, Zeman vo štvrtok uviedol, že v Česku sa jed novičok v malom množstve vyrábal a testoval.

Ministerstvá obrany a zahraničia následne oznámili, že látky tohto typu sa v Česku syntetizujú na účely protichemickej obrany, ale iba v mikroskopickom množstve, ktoré nemohlo uniknúť.

Podľa úradu vlády však došlo k nepochopeniu a odlišnému vnímaniu termínov výroby a testovania.

Nedorozumenie, tvrdí Babiš

„Vo vyjadrení prezidenta zrejme ide o rozdielne vnímanie slov výroba a testovanie, keď má prezident pravdu v tom, že zákon č. 19 z roku 1997 Zb. označuje za výrobu každú chemickú reakciu, pričom vo vyjadrení Vojenského výskumného ústavu mikrosyntéza ako výroba označená nie je,“ píše sa v stanovisku zverejnenom na stránkach českého úradu vlády, z ktorého citovali Novinky.cz.

Úrad premiéra v demisii Babiša označil celú záležitosť za nedorozumenie a pripomenul, že termíny výroba a testovane v minulosti nepresne použil i šéf Vojenského výskumného ústavu, kde túto látku skúmali.

Iná látka

Server Novinky.cz v správe pripomenul, že v ČR vlani testovali látku typu novičok A-230 v rámci programu na ochranu pred zbraňami hromadného ničenia. Odborníci tak v prvom kroku zrealizovali miktosyntézu novička A-230 bez toho, aby izolovali samotnú látku.

„Tento postup sa podľa metodiky Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť nepovažuje za výrobu ani vývoj,“ pripomenula česká vláda s tým, že výsledný produkt zničili.

Chemické zloženie látky A-230 je podľa vlády úplne odlišné od látky A-234, ktorou v Británii otrávili bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Andrej Babiš #Miloš Zeman #Novičok #kauza Skripaľ