Dánsky vynálezca sa odvolal proti doživotiu za vraždu v ponorke

Dánsky konštruktér Peter Madsen sa odvolal proti doživotnému trestu, ktorý mu v apríli uložil súd za minuloročnú brutálnu vraždu švédskej novinárky Kim Wallovej v jeho ponorke. Madsen však nespochybnil samotný rozsudok, informovala podľa agentúry AFP dánska prokuratúra.

07.05.2018 16:41 , aktualizované: 18:55
Peter Madsen Foto:
Peter Madsen v súdnej sieni na kresbe.
debata

Peter Madsen bol uznaný vinným z vraždy Kim Wallovej, ale odvolal sa iba proti dĺžke trestu, oznámil AFP hovorca dánskej prokuratúry Simon Gosvig.

Štyridsaťsedemročný Madsen bol 25. apríla odsúdený na doživotný trest za vraždu 30-ročnej Wallovej na svojej ponorke vlani v auguste. Svoju obeť podľa súdu mučil, sexuálne zneužil, zavraždil a jej mŕtve telo potom rozrezal a hodil do mora.

AFP pripomína, že doživotný trest v Dánsku reálne znamená v priemere 16 rokov strávených za mrežami. Prokuratúra však na základe dánskeho trestného zákonníka požiadala, aby bol odsúdený vo väzení držaný tak dlho, dokiaľ bude považovaný za nebezpečného.

Vynálezca pôvodne tvrdil, že novinárku, ktorá ho z dôvodu reportáže sprevádzala na plavbe ponorkou, v poriadku vysadil na brehu. Neskôr vyhlásil, že zomrela nešťastnou náhodou, keď na ňu spadol ťažký poklop ponorky. Potom výpoveď ešte raz zmenil a povedal, že sa nadýchala oxidu uhoľnatého vo vnútri jeho podomácky vyrobeného plavidla, zatiaľ čo on sám bol na jeho vonkajšej palube. Madsen však priznal, že sa tela následne rozhodol zbaviť, rozrezal ho a hodil do mora. Ponorku nechal zámerne stroskotať, sám sa však zachránil.

Trup novinárky bez končatín a hlavy našiel desať dní po jej zmiznutí cyklista na pláži na kodanskom predmestí. O niekoľko týždňov neskôr našli policajní potápači ďalšie časti tela novinárky v plastových vreciach zaťažených kovom v kodanskej zátoke Köge. Podľa súdnych lekárov Wallová zomrela v dôsledku nedostatku vzduchu v pľúcach, čo mohlo nastať pri podrezaní alebo fyzickom udusení obete.

Madsen približne 40-tonové a 18 metrov dlhé plavidlo UC3 Nautilus skonštruoval a vytvoril tak najväčšiu amatérsky postavenú ponorku na svete. Wallová o plavidle písala reportáž a na jeho palube bola s Madsenom 10. augusta sama. Písala okrem iného pre denník The New York Times, The Guardian alebo pre časopis Time.

debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #odvolanie #Peter Madsen