Povolebné konzultácie o vytvorení novej talianskej vlády stroskotali

Aj tretie kolo konzultácií talianskych politických strán o východisku zo slepej uličky, kam sa dostali povolebné rokovania o novej vláde, stroskotalo. Po celodenných rokovaniach to podľa agentúry ANSA oznámil prezident Sergio Mattarello. Zároveň naznačil vytvorenie "neutrálneho" kabinetu, ktorý by krajinu priviedol k predčasným voľbám.

07.05.2018 16:48 , aktualizované: 20:26
Matteo Salvini Foto: ,
Líder talianskeho konzervatívneho bloku Matteo Salvini.
debata (1)

Podľa prezidenta by takáto vláda mala krajinu riadiť do konca roka. Pritom by odstúpila, ak by politické strany dospeli k dohode, čo však doposiaľ nebolo možné vzhľadom na patový výsledok marcových volieb.

„Ak strany (v nadchádzajúcich mesiacoch) nedosiahnu žiadnu dohodu, mala by neutrálna vláda ukončiť svoju prácu v závere decembra a okamžite potom smerovať k voľbám,“ vyhlásil Mattarello podľa agentúry ANSA.

Voľby v júli?

To, že k žiadnemu zmysluplnému výsledku sa pri rokovaniach u prezidenta opäť nedospelo, naznačili médiám ešte pred oznámením prezidenta šéfovia protestného Hnutie piatich hviezd (M5S) Luigi Di Maio a Ligy Matteo Salvini. Po odchode z rokovania vyhlásili, že v Taliansku by sa mali konať nové voľby, a to už 8. júla, pokiaľ nebude na poslednú chvíľu dosiahnutá nejaká dohoda.

Di Maio už tiež v reakcii na oznámenie prezidenta Mattarellu po krachu konzultácií povedal, že jeho hnutie vylučuje akúkoľvek podporu nejakej „neutrálnej“ vláde. K tomu dodal, že v júli sa musia uskutočniť predčasné voľby.

Prezident možný negatívny postoj k návrhu na vytvorenie úradníckej vlády niektorých politických vodcov predpokladal. Povedal, že ak strany taký kabinet nepodporia, bolo by nutné usporiadať voľby ešte pred koncom roka. Avšak upozornil, že by to bolo problematické. Poukázal na to, že Taliansko sa organizovaniu volieb v lete vyhýba, aby umožnilo hlasovať čo najväčšiemu počtu voličov. Na jeseň by to podľa neho spôsobilo problémy so schvaľovaním budúceho rozpočtu.

Na ťažkosti spojené s konaním volieb v júli svojho spojenca Salviniho upozornil aj bývalý premiér Silvio Berlusconi. „Nebojíme sa volieb, ale leto veľmi nepomáha účasti. Jeseň je lepšia,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters.

Parlamentné voľby v Taliansku zo 4. marca priniesli najväčší úspech protisystémovému Hnutiu piatich hviezd (M5S) a stredopravicovej koalícii, ktorej súčasťou je euroskeptická Liga Severu a strana expremiéra Silvia Berlusconiho. Ani jeden subjekt však nezískal v parlamente absolútnu väčšinu.

Ako upozornila agentúra DPA, Salviniho blok s 37 percentami doposiaľ partnera na vládnutie nezískal. Protisystémové M5S, ktoré si vo voľbách zabezpečilo 32 percentnú podporu voličov, totiž podporiť vládu s bývalým premiérom Berlusconim zásadne odmieta.

Avšak Salvini oznámil, že žiadosti M5S nevyhovie – Berlusconiho tak neodstaví. Líder M5S takisto zamietol aj prezidentom predložený návrh na vytvorenie dočasnej vlády.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #konzervatívci #Matteo Salvini