Babiš a predseda ČSSD Hamáček sa dohodli na texte koaličnej zmluvy

Predsedovia ANO Andrej Babiš a ČSSD Jan Hamáček dospeli k textu koaličnej zmluvy, ktorý je akceptovateľný pre sociálnu demokraciu.

07.05.2018 17:00 , aktualizované: 17:30
babiš Foto: ,
Na archívnej snímke Andrej Babiš, český premiér v demisii, počas rokovania parlamentu.
debata (4)

Hamáček po zhruba hodinovom rokovaní novinárom v Poslaneckej snemovni povedal, že vyriešené boli všetky záležitosti ohľadom poistiek, ktoré ČSSD v koaličnej zmluve chcela mať. S presným znením návrhu dohody chce oboznámiť najprv v piatok vedenie ČSSD. Babiš obsah zmluvy nespresnil, poslanci ANO by s ním však podľa neho mali byť spokojní.

„S pánom Babišom sme riešili hlavne otázky koaličnej zmluvy, dospeli sme k textu, ktorý je pre ČSSD akceptovateľný a rieši všetky veci, ktoré bolo treba vyriešiť. S návrhom obzoznámim vedenie sociálnej demokracie,“ uviedol Hamáček. Presné ustanovenia nechcel prezradiť. „Chcem, aby to najprv počuli kolegovia z vedenia ČSSD,“ uviedol.

Na otázku, či dohoda obsahuje požiadavku, aby premiér odstúpil v prípade demisie všetkých ministrov ČSSD, Hamáček odpovedal, že áno. Vyriešená je podľa neho aj podmienka sociálnych demokratov, aby v prípade odsúdenia skončil člen vlády. „Z môjho pohľadu áno, počkajte si na konkrétny text,“ uviedol Hamáček. „Nevidím dôvod, aby bol niekto odsúdený,“ povedal k tomu Babiš s odkazom na to, že štátny zástupca minulý týždeň v kauze Čapí hnízdo zrušil stíhanie štyroch ľudí. Babišovu sťažnosť však žalobca zamietol ako neopodstatnenú.

Spomenuté je v texte koaličnej dohody podľa Hamáčka tiež fungovanie Snemovne, aj keď neobsahuje konkrétne mená. ČSSD chcela odvolať niektorých poslancov SPD z funkcií v dolnej komore či jej výboroch. „Nevidím dôvod, aby sme sa vrátili do októbra minulého roka,“ povedal po stretnutí Babiš s odkazom na začiatok ustanovovania Snemovne po voľbách.

V piatok sa kvôli dohode zíde predsedníctvo ČSSD aj poslanecký klub ANO. „Myslím, že áno,“ povedal Babiš na otázku, či budú poslanci jeho hnutia podľa neho s dohodou spokojní. Nevylúčil to, že by ANO mohlo do nového kabinetu nominovať niektorých iných ministrov. „Nedá sa to vylúčiť,“ uviedol. Konkrétne rezorty odmietol menovať.

Komunisti predložia návrh zmluvy o tolerancii

Predseda KSČM Vojtěch Filip (KSČM) v pondelok predloží šéfom ANO Andrejovi Babišovi a ČSSD Janovi Hamáčkovi návrh zmluvy o tolerancii prípadnej menšinovej vlády hnutia ANO a sociálnej demokracie zo strany KSČM. Povedal to novinárom pred schôdzkou s Babišom a Hamáčkom v Snemovni.

Filip tiež odmietol požiadavky ČSSD, ktoré táto strana presadzuje do koaličnej zmluvy s ÁNO. Podľa predsedu KSČM sú skôr komplikáciou než ochranou. „Ide o menšinovú vládu a požiadavka v tomto ohľade nemá miesto v zmluve,“ uviedol Filip ohľadom snahy ČSSD zakotviť do koaličnej zmluvy pasáž o tom, že v prípade rezignácie všetkých ministrov za sociálnu demokraciu by musel podať demisiu aj premiér.

Nezmysel je podľa predsedu KSČM tiež požiadavka na odvolanie niektorých zástupcov SPD Tomia Okamuru zo snemovnich funkcií. „Nejde o ustanovenie orgánov Snemovne, nemá to žiadny vplyv na vznik vlády,“ povedal Filip.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ČSSD #ANO #KSČM #Jan Hamáček #Vojtěch Filip