Trump nebude pri otvorení ambasády USA v Jeruzaleme

Americký prezident Donald Trump nenavštívi v najbližších dňoch Izrael, aby sa zúčastnil otvorenia veľvyslanectva USA v Jeruzaleme, za čo Spojené štáty čelia medzinárodnej kritike.

07.05.2018 20:33
Trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (3)

Zastúpi ho okrem iného dcéra Ivanka Trumpová s manželom Jaredom Kushnerom, ktorí pôsobia ako poradcovia Bieleho domu. S odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu o tom informovala agentúra Reuters.

Americkú vládu budú pri tejto príležitosti oficiálne zastupovať prvý námestník amerického ministra zahraničia John Sullivan a minister financií Steven Mnuchin. Kushner je v delegácii ako poradca pre Blízky východ.

Trump vlani v decembri oznámil, že Spojené štáty uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Washington sa následne rozhodol presťahovať do Jeruzalema svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu. Úrad má byť oficiálne otvorený 14. mája, čo je deň, na ktorý pripadá 70. výročie vyhlásenia nezávislého Izraela podľa nášho letopočtu. Podľa židovského kalendára oslávil Izrael významné výročie svojho vzniku v apríli.

Trump rozhodnutím vyvolal kritiku arabského sveta i Európskej únie. Palestínska samospráva v dôsledku tohto rozhodnutia kontakty s USA od decembra bojkotuje.

Veľvyslanectvo presunie aj Paraguaj

Paraguaj otvorí svoje veľvyslanectvo v izraelskom meste Jeruzalem koncom mája, pričom na slávnostnom otvorení ambasády by sa mal zúčastniť aj paraguajský prezident Horacio Cartes. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na pondelňajšie vyhlásenie izraelského ministerstva zahraničných vecí.

„Je úžasnou správou, že medzinárodné uznávanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela naberá obrátky,“ uviedol hovorca izraelského rezortu diplomacie Emmanuel Hahšon.

Paraguaj sa po Spojených štátoch a Guatemale stal treťou krajinou, ktorá ohlásila, že svoje veľvyslanectvo presunie z Tel Avivu do Jeruzalema.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #veľvyslanec USA v Izraeli