Útok na Mariupoľ podľa Bellingcatu a SBU riadili ruskí dôstojníci

Britská skupina Bellingcat uviedla, že zistila totožnosť ruských dôstojníkov, ktorí nariadili a priamo riadili ostreľovanie ukrajinského mesta Mariupoľ v januári 2015 raketometmi. Útok si vtedy vyžiadal životy najmenej 30 civilistov, uviedla agentúra AP a dodala, že ruské ministerstvo obrany sa odmietlo vyjadriť.

07.05.2018 21:23
Ukrajina, Mariupoľ Foto:
Na archívnej snímke predmestie Mariupoľa po útoku.
debata (442)

Paľbe raketometov podľa Bellingcatu velili generáli Stepan Jaroščuk a Dmitrij Klimenko, plukovníci Sergej Lisaj a Oleg Kušinov, ako aj dôstojníci Alexandr Capljuk, Alexandr Muratov, Maxim Vlasov, Sergej Jurčenko, Alexandr Grunčev, Alexandr Jevtodi a Grair Jegiazarjan.

Šéf ukrajinskej tajnej služby SBU Vasyl Hrycak pred novinármi vyhlásil, že Kyjev má dôkazy, že sa ostreľovanie mesta Mariupoľ viedlo raketometmi ruskej armády, obsluhovanými ruskými vojakmi z jednotiek 200. motostreleckej brigády a 2. gardovej motostreleckej divízie, zvanej Tamanská. Operácii podľa neho velil náčelník delostrelectva a raketových vojsk ruského Južného vojenského okruhu generál Jaroščuk, súčinnosť raketometov z oboch jednotiek zabezpečoval plukovník Vlasov a paľbu z pozícií separatistov riadil plukovník Capljuk.

„Dva oddiely raketometov Grad vypálili viac ako 120 rakiet na pokojné mesto. Po správach, že na miesto vyrazili pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ruskí vojaci začali zbabelo zastierať stopy zločinu a následne sa vrátili do Ruska,“ vyhlásil Hrycak. SBU považuje 11 identifikovaných ruských dôstojníkov za podozrivých zo spáchania teroristického činu. „Je jasné, že súhlas k tomuto útoku dalo najvyššie politické a vojenské vedenie Ruska,“ vyhlásil.

Strategicky položený prístav na brehoch Azovského mora sa podarilo udržať v ukrajinských rukách.

SBU podľa Hrycaka disponuje nahrávkami telefonátov a ďalšími dokumentmi, ktoré podľa neho potvrdzujú účasť ruských vojakov v útoku na Mariupoľ. Tieto dôkazy budú odovzdané Medzinárodnému súdnemu dvoru.

Kyjev a Západ obviňujú Rusko z vojenskej podpory separatistov na východe Ukrajiny, Moskva všetky obvinenia stále odmieta. Konflikt si od apríla 2014 vyžiadal viac ako 10 000 mŕtvych.

442 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariupol