Koniec špekuláciám. Kim bol v Číne na návšteve, zaviazal sa k denuklearizácii

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa stretol na severe Číny s tamojším prezidentom Si Ťin-pchingom a opäť sa zaviazal k denuklearizácii.

08.05.2018 11:41 , aktualizované: 14:08
Si Ťin-pching, Kim Čong-un Foto: ,
Na snímke zo 7. mája 2018 vpravo čínsky prezident Si Ťin-pching a vľavo severokórejský vodca Kim Čong-un počas rozhovoru na stretnutí na severe Číny.
debata (49)

Išlo už o ich druhý summit za približne 40 dní, informovala v utorok juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na čínske a severokórejské štátne médiá.

Čínska tlačová agentúra Sinchua uviedla, že sa stretli v prístavnom meste Ta-lien a rokovali v pondelok aj v utorok. Kim sa vyjadril, že Severná Kórea sa vzdá programu vývoja jadrových zbraní, ak „relevantné strany“ ukončia nepriateľskú politiku voči Pchjongjangu. „Pokiaľ relevantné strany skoncujú so svojou nepriateľskou politikou a odstránia bezpečnostné hrozby voči KĽDR, potom KĽDR nebude mať potrebu byť jadrovým štátom a denuklearizácia sa môže realizovať,“ citovala Kim Čong-una agentúra Sinchua.

Podľa čínskej agentúry sa Kim rozhodol stretnúť opäť s čínskym prezidentom, aby „ho informoval o situácii, v nádeji na posilnenie strategickej komunikácie a spolupráce s Čínou, prehĺbenie priateľstva medzi KĽDR a Čínou a posilnenie regionálneho mieru a stability“. Od ich prvého stretnutia v marci došlo podľa Kima v rámci bilaterálnych vzťahov aj situácie na Kórejskom polostrove k „významnému pokroku“.

Čínska štátna televízia CCTV citovala prezidenta Si Ťin-pchinga, že Čína „podporuje Severnú Kóreu, aby sa držala denuklearizácie Kórejského polostrova a podporuje Severnú Kóreu a USA pri riešení otázky polostrova prostredníctvom dialógu a konzultácií“.

V máji išiel Kim lietadlom…

Severokórejské štátne médiá informovali, že Kim cestoval do Ta-lienu špeciálnym lietadlom a sprevádzala ho jeho sestra Kim Jo-džong a podpredseda vládnucej strany pre zahraničné otázky Ri Su-jong.

Lietadlo severokórejských aerolínií Air Koryo... Foto: SITA/AP, Minoru Iwasaki
lietadlo, Čína, Kim Lietadlo severokórejských aerolínií Air Koryo na letisku v čínskom Ta-liane.

Nepotvrdené špekulácie o tom, že severokórejský vodca sa opäť vrátil do Číny na konzultácie so svojím tradičným spojencom pred nadchádzajúcim summitom s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, sa objavili v médiách už v uplynulých 24 hodinách. K oficiálnemu potvrdeniu návštevy došlo až po tom, ako v utorok popoludní miestneho času odletel z letiska v Ta-liene.

…v marci vlakom

Kim Čong-un už koncom marca neočakávane navštívil vlakom Peking, kde sa stretol so Si Ťin-pchingom. Analytici túto návštevu vnímali ako signál otepľovania v tradične blízkych vzťahoch Číny a Severnej Kórey, ktoré sa zhoršili v súvislosti so severokórejským raketovým a jadrovým programom a uplatňovaním hospodárskych sankcií OSN voči KĽDR zo strany Číny.

Lídri Severnej a Južnej Kórey Kim Čong-un a Mun Če-in sa 27. apríla stretli na historickom summite v demilitarizovanej zóne medzi oboma krajinami. V rámci tejto schôdzky ohlásili kroky smerujúce k oficiálnemu ukončeniu kórejskej vojny a k zbaveniu Kórejského polostrova jadrových zbraní.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Čína #návšteva #KĽDR #Kim Čong-un