Lordi Mayovú nešetria, podporili zotrvanie Británie v jednotnom trhu po brexite

Vláda britskej konzervatívnej premiérky Theresy Mayovej utrpela v utorok večer ďalšiu nepríjemnú porážku v hornej komore parlamentu, keď jej členovia naprieč politickými stranami de facto podporili zotrvanie Británie v jednotnom trhu po odchode krajiny z EÚ. Informujú o tom britské médiá. O príslušnom dodatku k vládnemu zákonu o brexite teraz budú musieť hlasovať poslanci.

09.05.2018 09:57
debata

Médiá označujú výsledok utorkového hlasovania za šokujúci, senzačný alebo za rebéliu, pretože stovka členov Snemovne lordov – či už vládni konzervatívci či opoziční labouristi – hlasovali v priamom rozpore s oficiálnym postojom svojich strán. Premiérka Mayová aj vodca labouristov Jeremy Corbyn jednotný trh odmietajú.

Snemovňa lordov sa vyslovila za zotrvanie Británie v Európskom hospodárskom priestore (EHP). Ten okrem krajín EÚ zahŕňa aj nečlenské štáty Nórsko, Island a Lichtenštajnsko a poskytuje prístup na jednotný trh s voľným pohybom tovaru, osôb, služieb a kapitálu. Niektorí právnici usudzujú, že brexit automaticky neznamená odchod krajiny z EHP.

Štrnásta porážka

Podľa serveru Politico je viac než isté, že Dolná snemovňa dodatok o EHP neschváli. Hlasovať by o ňom mala ešte tento mesiac. Porážka v Snemovni lordov – už 14. týkajúca sa kľúčového vládneho zákona o odchode z EÚ – je však ďalšou komplikáciou pre Mayovú a jej menšinovú vládu, ktorá sama nie je v otázkach brexitu jednotná. Minister zahraničia Boris Johnson napríklad v utorok označil plán Mayovej týkajúci sa budúceho colného modelu s EÚ za „šialený“.

Ešte väčší problém je to podľa médií pre Corbyna, ktorý môže očakávať vzburu labouristických poslancov dlhodobo podporujúcich zotrvanie krajiny v EÚ, ako aj tlak takto naladených labouristických voličov. „Corbynovi sa (v utorok v Snemovni lordov) vzoprelo ohromujúcich 88 labouristických členov,“ pripomína Politico. K týmto členom sa pridalo 18 rebelov z radov vládnych toryov. Labouristickí členovia Snemovne lordov pritom od vedenia strany dostali pokyn, aby sa hlasovania zdržali.

Snemovňa lordov v utorok prehlasovala vládu tiež v niektorých ďalších bodoch. Napríklad sa vyslovila za to, aby v brexitovom zákone nebol spomenutý presný dátum odchodu krajiny z bloku, teda 29. marca 2019. To by podľa členov Snemovne lordov mohlo spôsobiť problémy, ak by rokovania s Bruselom trvali do poslednej chvíle. Ďalší dodatok, ktorý Snemovňa lordov podporila, sa týka účasti v agentúrach EÚ po brexitu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová #Snemovňa lordov