Senátny výbor si pre novičok pozval tajné služby i českú ministerku obrany

Senátny bezpečnostný výbor sa bude za týždeň zaoberať správou tajných služieb ohľadom jedu novičok, ktorú dostal prezident Miloš Zeman. Aj keď hlava štátu už zistenia zo správy interpretovala, výbor sa celou záležitosťou bude zaoberať na uzavretom rokovaní.

09.05.2018 13:24
debata (1)

Okrem zástupcov Vojenského spravodajstva a Bezpečnostnej informačnej služby naň pozval tiež ministerku obrany Karlu Šlechtovú (ANO).

Zeman minulý týždeň s odvolaním sa na informácie od tajných služieb uviedol, že sa v Česku v malom množstve vyrábala a testovala nervovo-paralytická látka A230, ktorú označil za novičok. Úrady aj následne premiér Andrej Babiš (ANO) po stretnutí so šéfmi tajných služieb oznámili, že v rámci programu zameraného na ochranu vojsk bola v Česku iba testovaná látka typu novičok A230 a po testovaní bola zničená. Látka, ktorou bol otrávený v Británii ruský dvojitý agent Sergej Skripaľ, sa v Česku netestovala.

Zemanovo vyhlásenie napriek tomu využilo Rusko ako dôkaz vyvracajúci obvinenia britských vyšetrovateľov, že za útokom na Skripaľa stojí Moskva. Prezidentove výroky sa stali terčom kritiky väčšiny českých parlamentných strán.

Podľa nich neslúžili záujmom Česka ani bezpečnosti krajiny, ale naopak pomohli ruskej propagande. Prezident čelí tiež kritike za zverejnenie informácií, ktoré rozviedky označili za tajné.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Novičok #Senátny bezpečnostný výbor