Pápež František prijal rezignáciu arcibiskupa pražského Dominika Duku

Pápež František prijal rezignáciu kardinála Dominika Duku na post arcibiskupa pražského. Súčasne ho však vyzval, aby v tomto úrade pokračovať až dovtedy, kým sa nerozhodne inak. Dominik Duka oslávil na sklonku apríla 75. narodeniny, čo je veková hranica, keď biskupi musia podať demisiu, pripomenul v stredu internetový server Novinky.cz.

09.05.2018 18:31
Dominik Duka Foto: ,
Dominik Duka.
debata (2)

Rezignačný list arcibiskupa pražského doručili na apoštolskú nunciatúru v českej metropole v deň jeho životného jubilea 26. apríla.

Hlava katolíckej cirkvi demisiu prijať môže, ale nemusí, čo učinila napríklad v prípade Dukovho predchodcu Miloslava Vlka, ktorému v súčasnosti už emeritný pápež Benedikt XVI. v roku 2007 jeho mandát predĺžil ešte o dva roky.

V Dukovom prípade sa na pápeža so žiadosťou o ukončenie jeho pôsobenia na čele pražského arcibiskupstva obrátila skupina kresťanov vyčítajúcich mu „zbližovanie trónu a oltára“, jeho príchylnosť k vysokým predstaviteľom štá­tu.

Naopak, za kardinála sa angažoval český prezident Miloš Zeman, s ktorým sa však Duka v ostatnom čase dostal opakovane do sporov.

Demisia nemení nič na tom, že Duka bude v júni pápežským legátom na oslavách 1050. výročia prvého biskupského stolca na poľskom území, kde bude prakticky zastupovať hlavu katolíckej cirkvi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Dominik Duka