Trump vylúčil, že sa s Kimom stretne v demilitarizovanej zóne medzi Kóreami

Americký prezident Donald Trump v stredu vylúčil demilitarizovanú zónu medzi oboma Kóreami ako miesto svojho nadchádzajúceho summitu so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

09.05.2018 18:46
debata (2)

Uviedol, že mal záujem na konaní historickej vrcholnej schôdzky na opevnenej hranici oddeľujúcej Severnú a Južnú Kóreu. Podľa neho sa mu zdala demilitarizovaná zóna pôsobivá, „pretože ste tam“ a akákoľvek oslava by bola nezabudnuteľné, ak by boli rozhovory úspešné.

Túto možnosť však pred zasadnutím kabinetu v Bielom dome vylúčil. Podľa Trumpa budú podrobnosti o stretnutí s Kim Čong-unom zverejnené v nasledujúcich dvoch alebo troch dňoch.

Očakáva sa, že summit sa uskutoční koncom mája alebo začiatkom júna a ako možné lokality sa spomínajú viaceré krajiny vrátane Singapuru, pripomína agentúra AP.

Prípravy na stretnutie medzi Trumpom a Kimom sa zintenzívnili po medzikórejskom summite, ktorý sa konal koncom apríla v demilitarizovanej zóne. Pchjongjang a Soul sa na ňom dohodli, že sa budú usilovať o úplné jadrové odzbrojenie Kórejského polostrova a ešte tento rok formálne ukončia kórejskú vojnu z rokov 1950–1953, ktorá bola ukončená iba prímerím.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #Donald Trump #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una