Rakúsky prezident dostal od Maďarov list o tzv. Sorosovom pláne

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó zaslal rakúskemu prezidentovi Alexanderovi Van der Bellenovi tzv. Sorosov plán. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na budapeštiansky rezort diplomacie.

09.05.2018 19:26
debata (37)

Kancelária prezidenta Rakúskej republiky potvrdila vo Viedni pre tlačovú agentúru APA, že dostala list v dĺžke trištvrte strany obsahujúci šesť krátkych citátov.

List je zrejme reakciou na fakt, že najvyšší rakúsky predstaviteľ nedávno v interview pre viedenský týždenník profil označil amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa za predstaviteľa civilnej spoločnosti a filantropa, ktorý investuje milióny do univerzít a na podporu prodemokratických mimovládnych organizácií. Sorosovu kritiku, v zmysle ktorej podporuje tento muž vlny migrantov smerujúcich na starý kontinent, označil Van der Bellen za úplne pomýlenú.

Rakúsky prezident reagoval aj na tvrdenia úradujúceho šéfa parlamentného klubu rakúskych slobodných z FPÖ Johanna Gudenusa, v zmysle ktorých jestvujú „presvedčivé“ informácie o Sorosovej podpore migračnej vlny. Van der Bellen označil na stránkach spomínaného týždenníka tieto vyjadrenia za „jednoducho smiešne“.

Prezident je na strane Sorosa

Podľa maďarskej strany sa tzv. Sorosov plán stal aj v Rakúsku v uplynulých týždňoch významným predmetom politických diskusií.

Soros osobne podľa neho vraj použil slovo plán a detailne stanovil, koľko miliónov migrantov treba dostať a rozdeliť v Európe. Z plánu údajne vyplýva, že Soros chce zrušiť národné hranice a Európska únia významnou sumou prispieť na osídľovanie starého kontinentu migrantmi.

Šéf maďarskej diplomacie informoval v liste rakúskemu prezidentovi aj o tom, že tzv. Sorosov plán vyvolal v Maďarsku značné diskusie a že občania v parlamentných voľbách hlasovali jednoznačne za bezpečnosť krajiny, ochranu jej suverenity a stop migrantom, opätovne voliac doterajšiu vládnu stranu premiéra Viktora Orbána.

Maďarský minister zahraničných vecí už skôr vyjadril poľutovanie nad skutočnosťou, že sa rakúsky spolkový prezident postavil na stranu Sorosa a migrantov.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #George Soros #Péter Szijjártó #Alexander Van der Bellen #Sorosov plan