ANO a ČSSD sa dohodli na programovom vyhlásení, v Prahe sa demonštrovalo proti Babišovi

Zástupcovia vedenia hnutia ANO a ČSSD v stredu večer dolaďovali definitívnu podobu koaličnej zmluvy a programové body pre budúcu vládu. Podľa tlačovej hovorkyne hnutia ANO Lucie Kubovičovej sa obe strany na všetkom zhodli, k podobe programového vyhlásenia aj koaličnej zmluvy sa však vyjadria až v piatok.

09.05.2018 20:46
debata

Ako informoval spravodajský server Novinky.cz, jedným z problematických bodov bolo to, či by mali zamestnávatelia uhrádzať pracovníkom prvé tri dni nemocenskej a v akej výške, čo teraz nie je.

Na preplácaní nemocenskej sa nakoniec podľa Kubovičovej obe strany dohodli. Toto opatrenie má nadobudnúť účinnosť 1. júla 2019 a zamestnávatelia by mali pracovníkom uhrádzať 60 percent základu zárobku. Proti tomu sa však dôrazne stavajú zástupcovia zamestnávateľov.

Minister životného prostredia a člen vyjednávacieho tímu ANO Richard Brabec novinárom pred rokovaním povedal, že ANO by chcelo určité poistky.

Rokovanie nekomentovali

„Chceli by sme ako podmienku pre účinnosť, aby fungovali nejaké poistky typu ‚e-neschopeniek‘, pretože sa bojíme, že keby sa chorobnosť skokovo vrátila tam, kde bola, tak by to v dnešnej situácii mohlo viesť ku kolapsu stoviek podnikov,“ dodal Brabec.

Ani lídri ČSSD Jan Hamáček a Jiří Zimola, ani Brabec či Andrej Babiš z ANO však po stretnutí výsledky rokovaní bližšie nekomentovali.

ANO chce výsledky predložiť najskôr svojim poslancom a vedeniu, ČSSD zase straníckemu výboru.

Medzitým sa v centre Prahy protestovalo proti premiérovi v demisii Babišovi aj proti podielu extrémistov a komunistov na vláde. Babiš, ktorý sa rovnako ako celá vláda nachádza v demisii, by mal podľa organizátorov odstúpiť, aby umožnil vznik vlády s demokratickou podporou. Po úvodných prejavoch sa demonštrujúci vydali na pochod Prahou.

debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Andrej Babiš #ČSSD #ANO #česká vládna kríza