Pašinjan vyzval na pokračovanie rokovaní o Náhornom Karabachu

Nový arménsky premiér Nikol Pašinjan strávil prvý celý deň vo svojej funkcii návštevou Náhorného Karabachu - medzinárodne neuznaného útvaru v juhozápadnom Azerbajdžane.

09.05.2018 22:00
Pašinjan Foto: ,
Nový arménsky premiér Nikol Pašinjan (vpravo) strávil prvý celý deň vo svojej funkcii návštevou Náhorného Karabachu.
debata (1)

Podľa agentúry AP sa Pašinjan počas stredajšej návštevy zaviazal aj naďalej garantovať bezpečnosť tohto regiónu, ktorý ovládajú etnické arménske sily od skončenia vojny o Náhorný Karabach v roku 1994. Vyzval na pokračovanie rokovaní o ukončení konfliktu, ale obvinil Azerbajdžan z vyostrovania napätia. Uviedol, že samozvaná vláda v Náhornom Karabachu by mala byť účastníkom týchto rozhovorov.

Azerbajdžanské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na Pašinjanovu cestu konštatovalo, že zrejme uprednostňuje politickú agitáciu pred tým, aby sa angažoval pri riešení neľahkých sociálno-ekonomických problémov Arménska a arménskeho ľudu. „S cieľom zamaskovať svoju priamu zodpovednosť za vojenskú agresiu proti Azerbajdžanu Arménsko skresľuje a dezinterpretuje princíp práva národa na sebaurčenie,“ uviedol hovorca azerbajdžanského rezortu diplomacie.

Arménsko a Azerbajdžan vedú o územie Náhorného Karabachu, kde približne 95 percent obyvateľstva tvoria Arméni, dlhoročný spor. Ten v 90. rokoch 20. storočia vyvrcholil vojenským konfliktom. V súčasnosti je Náhorný Karabach pod vojenskou kontrolou Arménska, od Azerbajdžanu je de facto nezávislý, ale de iure nie je medzinárodne neuznaný nikým, ani Arménskom. Uznaný je len štátmi s obmedzeným medzinárodným uznaním – Abcházskom, Južným Osetskom a Podnesterskom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Arménsko #Náhorný Karabach #Nikol Pašinjan