Trump ďakoval Kimovi za prepustenie trojice Američanov

Trojica Američanov prepustených Severnou Kóreou dorazila do Spojených štátov spoločne so šéfom americkej diplomacie Mikom Pompeom. Na základni Andrews v blízkosti Washingtonu ich privítal prezident Donald Trump s manželkou Melaniou.

10.05.2018 06:47 , aktualizované: 09:41
Mike pompeo KĽDR severná kórea Foto: ,
Amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea privítali po príchode do Pchjongjangu severokórejskí predstavitelia. Pompeo zabezpečil prepustenie troch amerických väzňov pred plánovaným summitom medzi severokórejským lídrom Kim Čong-unom a prezidentom Donaldom Trumpom.
debata (13)

Šéf Bieleho domu potvrdil, že Pompeo dohodol termín a miesto jeho stretnutia s vodcom KĽDR Kim Čong-unom, podrobnosti však neoznámil.

„Sú to skvelí ľudia a toto je pre nich významný okamih … Radi by sme poďakovali Kim Čong-unovi,“ vyhlásil Trump po prílete trojice, ktorú podľa neho prepustili vďaka zlepšovaniu vzájomných vzťahov, ktorého cieľom je podľa Trumpa Kórejský polostrov bez jadrových zbraní .

Americké ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo vyhlásenie troch amerických väzňov, prepustených Severnou Kóreou, prostredníctvom ktorého vyjadrili svoje „hlboké ocenenie“ vláde Spojených štátov, prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ministrovi zahraničia Mikeovi Pompeovi a Američanom za návrat domov.

Vyhlásenie citované agentúrou AP zverejnilo americké ministerstvo zahraničných vecí v stredu popoludní miestneho času krátko po tom, ako sa lietadlo s mužmi zastavilo na dotankovanie na americkom území Aljašky.

„Radi by sme vyjadrili hlboké ocenenie vláde Spojených štátov, prezidentovi Trumpovi, ministrovi Pompeovi a Američanom za to, že nás priviedli domov,“ uviedli vo vyhlásení. „Ďakujeme Bohu, a všetkým našim rodinám a priateľom, ktorí sa modlili za nás a za náš návrat.“

Muži sa vrátili do Spojených štátov spolu s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom, ktorý bol v KĽDR na pracovnej návšteve. S prepustenými Američanmi by sa mal Trump stretnúť na Andrewsovej vojenskej základni ležiacej neďaleko Washingtonu, kde majú pristáť vo štvrtok okolo 02.00 h miestneho času (08.00 h SELČ).

Prepustenými Američanmi sú misionár Kim Dong-chul a tiež Kim Sang-duk a Kim Hak-song, ktorí nejaký čas prednášali v KĽDR na pchjongjangskej technickej univerzite. Trojicu Američanov uväznili severokórejské úrady v rokoch 2016 a 2017.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Mike Pompeo