Google zastavil všetky reklamy týkajúce sa írskeho referenda o interrupciách

Spoločnosť Google zastavila na svojich stránkach všetku reklamu spojenú s nadchádzajúcim referendom o interrupciách v Írsku. Podľa stredajšieho oznámenia ide o súčasť krokov na ochranu "volebnej integrity", informovala agentúra AP.

10.05.2018 10:36
debata

Oznámenie prišlo deň po tom, ako inzeráty platené zo zahraničia zakázal pred írskym referendom aj Facebook, a to v čase celosvetového znepokojenia zo zasahovania do volebných procesov a úlohy internetových inzerátov pri ovplyvňovaní voličov.

Google oznámil, že od štvrtka nebude zobrazovať reklamy súvisiace s referendom, v ktorom budú írski voliči 25. mája hlasovať o tom, či má byť v ich krajine zrušený ústavný zákaz väčšiny interrupcií.

Zákaz propagačných inzerátov spojených s hlasovaním v Írsku sa týka stránok Google i portálu YouTube, ktorý táto spoločnosť vlastní. Spoločnosť Google odmietla spresniť, akých príjmov z reklamy sa svojím rozhodnutím vzdáva.

Inzeráty zamerané na šírenie neistoty, hnevu a nezhôd

Úloha internetových inzerátov vo voľbách je predmetom podrobného skúmania po odhalení, že ruské skupiny v snahe ovplyvniť prezidentské voľby v USA z roku 2016 platili za zverejňovanie inzerátov popredným poskytovateľom internetových reklamných služieb, ako sú Google a Facebook. Mnohé z týchto inzerátov boli zamerané na šírenie neistoty, hnevu a nezhôd medzi Američanmi odkazmi o politických témach, píše AP.

V Írsku je zakázané politické sponzorstvo zo zahraničia, príslušný zákon však neuplatňujú na reklamy v sociálnych médiách. K organizáciám, ktoré platili za internetové reklamy počas kampane pred referendom, pritom patrili aj protiinterrupčné skupiny z USA.

Írsky poslanec James Lawless, hovorca opozičnej strany Fianna Fáil pre otázky technológií, opatrenia spoločností Google a Facebook privítal ako „krok správnym smerom“. Zdôraznil však, že prichádzajú pomerne neskoro – len dva týždne pred referendom.

Lawless predložil v írskom parlamente návrh zákona, podľa ktorého by všetci inzerenti na internete museli zverejňovať, kto inzeráty publikuje a kto ich sponzoruje. V kampani sa podľa poslanca už objavilo dosť inzerátov zacielených na ľudí s nevyhranenými názormi, ktoré „vždy neboli od toho, od koho sa zdali, že sú“.

Zákonná úprava interrupcií v prevažne katolíckom Írsku patrí k najprísnejším v Európe. Umelé prerušenie tehotenstva je v krajine povolené len v prípade ohrozenia života ženy. Niekoľko tisíc žien z Írska cestuje každý rok na interrupcie do susednej Británie.

Voliči sa v referende môžu vyjadriť k otázke, či chcú ponechať v platnosti ústavný zákaz interrupcií, alebo ho zrušiť a poveriť parlament vypracovaním zákonov o interrupcii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Google #reklama #referendum o interrupciách