Nebojácny vodca Kim prekonal strach svojho otca a presadol z vlaku do lietadla

Narozdiel od svojho otca, ktorý sa bál lietania, sa severokórejský vodca Kim Čong-un tento týždeň vybral do čínskeho prístavu Ta-lien na stretnutie s prezidentom Číny Si Ťin-pchingom letecky. Stal sa tak prvým vládcom KĽDR po 32 rokoch, ktorý letel do zahraničia, napísala agentúra AP.

10.05.2018 11:33
lietadlo, Čína, Kim Foto: ,
Lietadlo severokórejských aerolínií Air Koryo na letisku v čínskom Ta-liane.
debata (33)

Od nástupu do úradu koncom roka 2011 Kim niekoľkokrát cestoval lietadlom v severokórejskom vnútrozemí. Jeho najnovšia zahraničná cesta, ktorá Kima nezaviedla príliš ďaleko od hraníc KĽDR, sa uskutočnila pred plánovaným summitom Severnej Kórey a Spojených štátov.

Chcel Kim svojim letom otestovať kapacitu stroja, pretože by sa jeho vrcholná schôdzka s americkým prezidentom Donaldom Trumpom mohla konať v Singapure? Alebo chcel Kim ukázať, že sa líši od svojho otca, ktorý bol povestný svojím odporom k lietaniu? Alebo snáď boli veci k rokovaniu s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom tak naliehavé, že vylučovali časovo náročnú jazdu vlakom, ktorú severokórejský diktátor podnikol v marci, keď išiel za čínskym prezidentom do Pekingu?

Kimovo oficiálne lietadlo je upravenou verziou sovietskeho lietadla Iľjušin Il-62. Severná Kórea ho nazýva Čchamme-1, v preklade jastrab veľký, čo je severokórejský národný vták.

Reportáž z poslednej Kimovej návštevy v Číne.

Podľa juhokórejských médií je lietadlo schopné dosiahnuť maximálnu rýchlosť 900 kilometrov za hodinu a zmestí sa do neho asi 200 ľudí. Maximálny dolet sa odhaduje na 9 200 kilometrov; tak ďalekú cestu ale tento stroj vraj nikdy nepodnikol.

Zvládne ďalekú cestu?

Podľa niektorých expertov jedným z dôvodov, prečo si KĽDR očividne želá, aby sa summit Kima s Trumpom konal v severokórejskej metropole Pchjongjang, je fakt, že Kimovo lietadlo by nemuselo byť schopné doletieť na tak vzdialené miesta, ako sú Švajčiarsko, Švédsko či Washington.

Kimova sestra Kim Jo-Čong využila lietadlo Čchamme-2, teda rovnaký typ stroja, aký má jej brat, keď sa vydala vo februári do juhokórejského Pjongčangu na otvárací ceremoniál zimných olympijských hier. Stala sa tak prvou členkou severokórejskej vládnucej dynastie Kimov, ktorá od kórejskej vojny z rokov 1950–53 navštívila Južnú Kóreu.

Kim Čong-un v mladosti študoval niekoľko rokov vo Švajčiarsku a predpokladá sa, že v tej dobe mnohokrát letecky cestoval. Potom, čo sa stal severokórejským vodcom, štátne médiá informovali o niekoľkých jeho inšpekčných cestách, na ktoré sa vydal na severokórejskom území letecky.

Niekoľko fotiek z paluby

Severokórejské médiá taktiež zverejnili fotografie, na ktorých je Kim vidieť, ako sa pozerá z okienok svojho lietadla, schádza po schodoch z lietadla a kráča po červenom koberci natiahnutom na letiskovej ploche so svojou manželkou Ri Sol-Ču. Iné snímky zachytávajú Kima v kokpite bojového lietadla.

Do cudziny naposledy letel niektorý zo severokórejských vodcov v roku 1986, kedy sa Kim Ir-sen, dedko súčasného vodcu Kim Čong-una, vybral do Sovietskeho zväzu.

Otec sa lietadiel bál

Otec terajšieho vládcu Kim Čong-il letel v roku 1965 so svojím otcom Kim Ir-senom na konferenciu do Indonézie. Od tej doby ale údajne na palubu lietadla nevstúpil kvôli strachu z výšok. Počas svojej vlády v rokoch 1994 až 2011 vykonal asi desiatku zahraničných ciest, väčšinou do Číny, a tiež radu inšpekčných návštev v továrňach, armádnych zariadeniach a na ďalších miestach v KĽDR – všetky absolvoval vlakom.

Podľa analytikov Kim Čong-unova cesta lietadlom z tohto týždňa má možno ukázať, že súčasný severokórejský diktátor je sebavedomý, normálny vodca, ktorý spĺňa medzinárodné štandardy. Keď Kim Čong-un v marci navštívil Peking, ktorý je z KĽDR podstatne vzdialenejší ako Ta-lien, cestoval zeleným špeciálnym vlakom, ktorý pripomínal vlaky jeho otca. Na návrat z medzikorejského summitu v dedine na hranici oboch Kóreí použil čiernu limuzínu značky Mercedes.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #Južná Kórea #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una