Kim sa stretne s Trumpom 12. júna v Singapure

Dejiny prepíšu 12. júna. Vtedy sa v Singapure stretnú americký prezident Donald Trump a severokórejský líder Kim Čong-un. Bude to prvá schôdzka lídrov USA a KĽDR v histórii. Dátum jej konania včera oznámil šéf Bieleho domu na Twitteri.

10.05.2018 11:42 , aktualizované: 17:56
debata (2)

"Mimoriadne očakávané stretnutie medzi Kim Čong-unom a mnou sa uskutoční v Singapure 12. júna. Obaja sa budeme snažiť, aby to bol špeciálny moment pre svetový mier,“ napísal Trump na sociálnej sieti.

Singapur sa už skôr spomínal ako pravdepodobné miesto stretnutia. Experti pripomínajú, že ázijský štát poskytne delegáciám komfort, a zároveň sa obaja lídri budú môcť cítiť ako na neutrálnej pôde.

Horúčkovitá diplomatická aktivita posledných mesiacov povedie k summitu, ktorý je veľkým prekvapením. Veď ešte vlani Kimov režim testoval balistické strely aj atómovú bombu. Trump severokórejskému lídrovi odkazoval, že na neho spustí oheň a zúrivosť a nazval ho raketovým mužom.

Medzitým sa však už Kim stretol s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom v demilitarizovanej zóne v Pchanmundžome medzi Kóreami. Vzájomne tiež rokujú o situácii aj Čína a Japonsko, ktoré podporujú denuklearizáciu Kórejského polostrova.

Čo sa zmenilo? Bol to nátlak Trumpa na KĽDR? Alebo skôr fakt, že sa zdá, že Pchjongjangu funguje raketový a atómový program a režim môže vyjednávať z tejto pozície? Je to pravdepodobne kombinácia viacerých faktorov, ale realita je taká, že schôdzka Trump – Kim môže prispieť k faktickému ukončeniu vojny na Kórejskom polostrove. Konflikt tam trvá od roku 1953, keď sa vojna medzi Soulom a Pchjongjangom skončila iba prímerím.

Bezpečnostný expert Tong Zhao z Carnegieho centra pre globálnu politiku v Pekingu však upozorňuje, že celý proces je len na začiatku. "A ani ukončenie vojny neznamená, že sa podarí dosiahnuť celkovú dohodu, ktorá by zásadne zmenila bezpečnostnú štruktúru na Kórejskom polostrove,“ pripomenul Zhao.

Znamená to, že svet je ešte stále veľmi ďaleko od denuklearizácie oblasti. Severná Kórea sa len tak ľahko nevzdá jadrových zbraní bez výrazných bezpečnostných záruk pre Kimov režim. Trump preto bude musieť po prvý raz, odkedy je v úrade, prejaviť skutočné diplomatické schopnosti.

"KĽDR sa nevzdá atómových zbraní. USA a Južná Kórea neukončia vojenské spojenectvo a Amerika sa nechystá stiahnuť svojich vojakov z oblasti. Ale zúčastnené strany stále môžu deklarovať ukončenie vojny v tom zmysle, že sa zaviažu k princípom neútočenia a budú sa snažiť riešiť rozpory mierovými prostriedkami,“ pripomenul Zhao.

Agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #singapur #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una