Iránsky generál je skeptický: Európa dohodu nezachráni, je bezmocná a spojená s USA

Po rozhodnutí USA vypovedať jadrovú zmluvu s Iránom sú európske štáty vo svojej snahe dohodu zachrániť bezmocné. Povedal to dnes vysoký veliteľ iránskych elitných revolučných gárd Hosejn Salámí. Európa podľa neho nemôže v prípade jadrovej zmluvy konať nezávisle.

10.05.2018 11:46
Irán, Donald Trump, USA Foto: ,
Demonštranti pália snímku, na ktorej je americký prezident Donald Trump, počas protestu pred americkou ambasádou v Teheráne. Vyjadrujú tak svoj nesúhlas s Trumpovým rozhodnutím odstúpiť od jadrovej dohody a na Irán uvaliť sankcie.
debata (21)

Iránsky generál komentoval utorňajšie rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa vypovedať jadrovú zmluvu, ktorú v roku 2015 s Teheránom uzavrelo šesť svetových mocností vrátane Spojených štátov.

Irán sa v nej zaviazal pozastaviť svoj jadrový program výmenou za zmiernenie protiíránských sankcií. Európske štáty po rozhodnutí Bieleho domu dali najavo záujem dohodu zachovať a vyzvali Irán, aby jej ustanovenia ďalej plnil.

Nepriatelia Iránu podľa Salámího neusilujú o vojnový konflikt. „Chcú našu krajinu zahnať do kúta pomocou hospodárskej izolácie. Jediným receptom je tu odpor, nie diplomacia,“ citovala Salámího agentúra Fars.

Vrchný veliteľ revolučný gárd Mohammad Alí Jafar už v stredu vyhlásil, že Európania sú zviazaní so Spojenými štátmi a nemôžu sa rozhodovať nezávisle. „Je jasné, že sa Európania nemôžu nezávisle rozhodovať a že sú spojení s Amerikou. Osud iránskej dohody je jasný,“ vyhlásil Jafar.

Pochybnosti o schopnosti Európanov zachovať dohodu pri živote vyjadril v stredu v rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom aj iránsky prezident Hasan Rúhání. „V terajšej situácii má Európa len veľmi obmedzenú možnosť, ako zmluvu zachovať. Musí čo najrýchlejšie objasniť svoje stanovisko a spresniť a oznámiť svoje zámery ohľadom vlastných záväzkov,“ citovala prezidenta iránska agentúra ISNA.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Európa #jadrová dohoda