Taliansko ovládnu populisti

Populizmus a ešte viac populizmu. Taliansko sa pripravuje na vládu, ktorá vzbudzuje obavy. Viac ako dva mesiace po voľbách k sebe našli cestu populistické Päťhiezdičkové hnutie a krajne pravicová Liga. Sú to víťazi marcového hlasovania.

10.05.2018 17:54
Italy Politics Mural Foto: ,
Líder populistického Päťhviezdičkového hnutia Luigi Di Maio (vľavo) a šéf krajne pravicovej Ligy Matteo Salvini ako terče ľudovej tvorivosti.
debata (21)

Liga bola najúspešnejšia v rámci pravicovej koalície, ktorá bola zároveň celkový víťaz volieb. Päťhviezdičkové hnutie zas získalo najviac hlasov ako samostatný subjekt.

Po týždňoch rokovaní sa už zdalo, že Taliansko smeruje k predčasným voľbám. Spoluprácu Ligy a Päťhviezdičkového hnutia však nakoniec umožnil Silvio Berlusconi, ktorý s krajnými pravičiarmi vytvoril volebnú koalíciu. Miliardár a bývalý premiér, ktorý pre daňové podvody nemôže zastávať verejnú volenú funkciu, sa tak nečakane opäť raz stal jazýčkom na váhach talianskej politiky. Berlusconi však preto musel prehltnúť horkú pilulku. Jeho Forza Italia nebude súčasť vlády, lebo si to Päťhviezdičkové hnutie nepraje. Spolupráca s Ligou však bude podľa Berlusconiho pokračovať na regionálnej úrovni.

"Urobili sme zásadné kroky k zloženiu vlády a nominácii premiéra,“ uviedli šéf Ligy Matteo Salvini a líder Päťhviezdičkového hnutia Luigi Di Maio vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

V pondelok by strany mohli svoju predstavu o kabinete predstaviť talianskemu prezidentovi Sergiovi Mattarellovi. Vláda by podľa Reuters už na budúci týždeň mohla stihnúť aj hlasovanie o dôvere v parlamente. Denník Guardian napísal, že k hlavným favoritom na post premiéra patria vplyvní členovia Ligy Giancarlo Giorgetti a Giulia Bongiornová.

Talianske médiá však skloňujú aj meno Enrica Giovanniniho, ktorý pracoval ako hlavný štatistik pre Organizáciu pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Mohol by to byť kompromisný kandidát. Nedá sa však vylúčiť ani to, že do kresla premiéra zasadnú Salvini či Di Maio.

Päťhviezdičkové hnutie vzniklo v roku 2009 na euroskeptických pozíciách a kritizuje establišment. Populisti postupne zmierňujú svoj odpor proti euru. Sú však proti mnohým dohodnutým politikám v rámci eurozóny, najmä čo sa týka úsporných opatrení.

Liga je ešte problematickejší partner na úrovni Európskej únie. Strana vyznáva krajne pravicové, protimigrantské, xenofóbne a proruské postoje.

Taliansky prezident Mattarella však jednoznačne varoval budúce vládne strany pred konfliktom s Bruselom.

EÚ práve rieši reformy, ktoré sa týkajú aj zmien v eurozóne. Rím určite bude mať svoje predstavy. Rovnako sa to týka aj migračnej politiky, keďže utečenecká kríza Taliansko veľmi výrazne zasiahla. Liga značnú časť popularity získala práve na protimigrantských postojoch.

Expert na taliansku politiku Daniele Albertazzi z univerzity v Birminghame predpokladá, že kabinet Ligy a Päťhviezdičkového hnutia nebude mať veľa možností na boj s úniou. Podľa odborníka vláda dlho nevydrží. Albertazzi jej dáva maximálne rok.

"Liga chce byť dominantný subjekt na pravej strane politického spektra. Päťhviezdičkové hnutie by zase najradšej vládlo samo, ale na to je potrebné zmeniť volebný systém,“ vysvetlil pre Pravdu Albertazzi. "Je veľmi nepravdepodobné, že by sa vláda pustila do skutočného boja s Európskou komisiou. Pre kabinet bude oveľa lepšie, ak sa pokúsi presadiť dve či tri výrazné politiky, na ktorých by strany získali popularitu. Voľby by potom mohli byť niekedy na budúcu jar. Inštitúcie únie si to uvedomujú. Preto sa budú k talianskej vláde správať pragmaticky,“ myslí si Albertazzi.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #populizmus #Päťhviezdičkové hnutie