Čečenskí poslanci navrhujú zrušiť obmedzenie dvakrát a dosť pre Putina

Poslanci čečenského republikového parlamentu vo štvrtok navrhli zmeniť ustanovenie ruskej ústavy, ktoré obmedzuje počet po sebe nasledujúcich šesťročných funkčných období ruského prezidenta na dve.

10.05.2018 20:26
Putin Medvedev Foto:
V popredí ruský premiér Dmitrij Medvedev reční v Štátnej Dume. Z pozadia ho sleduje prezident Vladimir Putin.
debata (19)

Podľa čečenských poslancov by mali byť povolené v jednom slede za sebou až tri šesťročné obdobia. Diskusie o tomto opatrení, ktoré by umožnilo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi kandidovať aj vo voľbách v roku 2024, sa všeobecne očakávali, nejasné bolo len to, kedy a kto takúto diskusiu začne.

Ako prvý navrhol rozšírenie počtu povolených za sebou nasledujúcich prezidentských funkčných období čečenský líder Ramzan Kadyrov, vo finále ho bude musieť schváliť aj ruský federálny parlament.

Putin bol ruským prezidentom najskôr dve po sebe nasledujúce štvorročné obdobia v rokoch 2000 až 2008, po ktorých si na štyri roky „odskočil“ na čelo ruskej vlády a prezidentom sa stal súčasný premiér Dmitrij Medvedev. Opätovne Putin nastúpil do funkcie prezidenta v roku 2012, pričom medzičasom sa volebné obdobie zmenilo zo štvorročného na šesťročné.

Putin jednoznačne zvíťazil aj v posledných prezidentských voľbách a 7. mája tohto roku sa ujal funkcie prezidenta aj na ďalšie šesťročné obdobie. Už počas tohto funkčného obdobia sa stane historicky druhým najdlhšie slúžiacim ruským či sovietskym lídrom, hneď po sovietskemu diktátorovi Josifovi Vissarionovičovi Stalinovi, ktorý bol pri moci 30 rokov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Čečensko #Ramzan Kadyrov #ruský prezident