Brazílska polícia vlani pri zásahoch zastrelila viac ako 5-tisíc ľudí

Brazílska polícia zastrelila vlani pri zásahoch 5012 ľudí, čo je takmer o pätinu viac ako v roku 2016. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú spracovala univerzita v Sao Paule a o ktorej informoval brazílsky denník O Globo. Počet zabitých policajtov vlani oproti predchádzajúcemu roku klesol o 15 percent na 385.

11.05.2018 07:13
debata (4)

Brazílske bezpečnostné zložky sú známe svojím nekompromisným a tvrdým postupom voči drogovým gangom a ďalším kriminálnym skupinám. Pri zásahoch, ktoré sa často konajú v chudobných štvrtiach veľkomiest, však veľakrát prichádzajú o život aj nevinní civilisti.

Za zabíjanie nevinných pri raziách proti drogovým gangom v chudobných štvrtiach kritizovala často verejne miestnych policajtov aj členka mestskej rady Ria de Janeiro Marielle Francová. Túto populárnu tridsaťosemročnú ľavicovú političku, ktorá bojovala za práva chudobných a menšín, tento rok v marci zavraždili. Neznámi útočníci ju zastrelili v Riu aj s jej vodičom, keď sa vracala zo zhromaždení za práva černošských žien.

Práve kritika polície mohla byť dôvodom vraždy Francovej. Tento týždeň brazílske médiá informovali, že podľa jedného svedka je za vraždou bývalý policajt, ​​súdený teraz kvôli spornému policajnému zásahu, ktorému velil.

Francová kritizovala aj februárový dekrét brazílskeho prezidenta Michela Temera, vďaka ktorému prevzala velenie nad políciou v štáte Rio de Janeiro do konca roka federálna armáda. Dôvodom tohto bezprecedentného kroku, ktorý umožnil parlament, bola vysoká kriminalita v treťom najľudnatejšom brazílskom štáte. Podľa Francovej však toto opatrenie zintenzívni policajné razie a zvýši počet obetí z radov nevinných obyvateľov.

Deti v Riu de Janeiro majú osemkrát väčšiu pravdepodobnosť, že zomrú násilnou smrťou ako deti zo Západného brehu Jordánu.
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #polícia #kriminalita #vraždenie