Južná Kórea privítala výber Singapuru za miesto summitu Trumpa a Kima

Južná Kórea v piatok privítala výber termínu a lokality plánovaného summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una. Šéf Bieleho domu totiž vo štvrtok oznámil, že sa s Kimom sa stretne 12. júna v Singapure, uvádza agentúra DPA.

11.05.2018 09:27
debata (4)

„Dúfame, že tento summit bude v otázke jadrového odzbrojenia a nastolenia trvalého mieru na Kórejskom polostrove úspešný,“ vyhlásil hovorca juhokórejského prezidenta Mun Če-ina.

Rozhovory Trumpa s Kimom sa uskutočnia po vyše ročnej eskalácii rétoriky medzi oboma stranami a sprísnených sankciách, ktoré USA zaviedli po sérii provokatívnych zbraňových testov Kórejskej ľudovodemokratickej republiky.

Ministerstvo zahraničných vecí Singapuru vo vyhlásení uviedlo, že tento mestský štát je „potešený“ svojím výberom za hostiteľské miesto tohto historického summitu. Singapur dúfa, že stretnutie „urýchli mierový proces na Kórejskom polostrove“.

Singapurský premiér Li Sien-lung vyzdvihol toto stretnutie ako „významný krok na ceste k mieru“. Biely dom citoval neutralitu a schopnosť Singapuru zaistiť bezpečnosť pre oboch lídrov ako hlavný dôvod výberu tejto destinácie.

Južná Kórea a USA medzitým začali vopred plánované dvojtýždňové cvičenie protivzdušnej obrany s názvom Maximum Thunder, potvrdil hovorca juhokórejského rezortu obrany. Na manévroch sa zúčastní zhruba 100 lietadiel.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #singapur #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una