ANO schválilo koaličnú dohodu s ČSSD

Členovia hnutia ANO schválili v piatok návrh koaličnej zmluvy s Českou stranou sociálnodemokratickou (ČSSD). Šéf hnutia Andrej Babiš teda už naďalej nebude musieť počúvať, že je "premiér v demisii", píše spravodajský server iDNES.cz.

11.05.2018 10:29 , aktualizované: 12:17
debata

Koalíciu ANO s ČSSD má tolerovať Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM)a vláda sa má opierať o 108 poslancov. Sociálni demokrati ešte musia vznik takejto vlády potvrdiť vo vnútrostraníckom referende.

„Som rád, že sme sa nejako dohodli. Koaličná zmluva je dôležitá, ale ešte dôležitejšie je, aby to fungovalo lepšie než počas prvej koaličnej vlády,“ uviedol Babiš pri príležitosti osláv šiesteho výročia vzniku politického subjektu ANO.

„Zišli sme sa hlavne preto, aby sme si pripomenuli, že presne pred šiestimi rokmi som zaregistroval hnutie ANO, protikorupčné, protisystémové, najúspešnejšie hnutie v Európe,“ dodal český premiér na pôde Poslaneckej snemovne v Prahe.

Koaličná zmluva podľa Babiša obsahuje prijateľný kompromis

„Ja som rád, že sme to nejako dohodli. Samozrejme koaličná zmluva je určite dôležitá, ale ešte dôležitejšie je, aby to fungovalo, aby to fungovalo lepšie ako za tej minulej koaličnej vlády,“ povedal Babiš, ktorý bol v minulej vládnej koalícii ČSSD, ANO a KDU-ČSL ministrom financií.

Koaličná zmluva podľa neho obsahuje prijateľný kompromis aj v otázke postupu v prípade prvostupňového odsúdenia člena vlády. ČSSD žiadala v takom prípade odchod daného člena vlády, ANO to odmietalo. Obe strany sa nakoniec dohodli, že by odsúdenie znamenalo koniec koaličnej zmluvy. Opatrenie je namierené proti Babišovi, ktorého polícia obvinila z podvodu v kauze financovania farmy Čapí hnízdo. Babiš to dnes znova označil za spolitizovaná záležitosť.

Podľa Babiša ČSSD ustúpila od požiadavky, aby na základe koaličnej zmluvy boli z funkcií v Snemovni odvolaní predstavitelia SPD. Sám k tomu nevidí dôvod. „Ja v tom nevidím súvis medzi ustanovením Snemovne a vládou,“ povedal. Podľa neho trvalo ustavenie Snemovne mesiace a nové otvorenia tejto záležitosti by znamenalo ďalšie dlhé rokovania.

Vedenie ANO oslavuje šieste výročie registrácie hnutia. V priestoroch poslaneckého klubu pre predstaviteľov hnutia bola pripravená tortu a šampanské. Dorazili aj niektoré známe tváre hnutia, ako eurokomisárka Věra Jourová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ČSSD #ANO #koaličná zmluva