Český premiér Andrej Babiš opäť pohrozil predčasnými voľbami

Český premiér v demisii Andrej Babiš uviedol, že ak sa členovia Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) v referende vyslovia proti vládnej spolupráci, sú v hre predčasné voľby, ktoré by sa mohli konať na jar 2019. Povedal to v piatok po rokovaní vedenia hnutia ANO.

11.05.2018 13:42
andrej babiš Foto: ,
"Ak sa nedohodneme, tak možným jediným riešením budú predčasné voľby," pritlačil na pílu český premiér v demisii Andrej Babiš.
debata (2)

Spravodajský server Novinky.cz pripomenul, že to nie je prvýkrát, čo Babiš variant predčasných volieb pripustil.

„Jednou z možností je pozvať všetky parlamentné strany a opýtať sa ich, či by sme sa nedohodli na voľbách budúci rok v máji 2019, keď budú európske voľby,“ povedal Babiš.

Reagoval tak na otázku, čo by sa stalo, keby sa členovia sociálnej demokracie vo vnútrostraníckom referende vyjadrili proti vládnej spolupráci s ANO.

Spoločnú koalíciu v piatok jednomyseľne schválili poslanci a výbor hnutia ANO. ČSSD by mala o návrhu koaličnej zmluvy hlasovať vo vnútrostraníckom referende, ktoré zrejme vyhlási v piatok popoludní.

Babiš pohrozil predčasnými voľbami už tento rok vo februári. Tie by sa podľa jeho vtedajšieho vyjadrenia mohli konať v prípade, že jeho druhá vláda nezíska dôveru do tohtoročného mája. Ostatné strany to vtedy označili za nátlak. Druhýkrát sa o predčasných voľbách Babiš zmienil po krachu prvého rokovania s ČSSD o vláde.

S variantom predčasných volieb nesúhlasí ani český prezident Miloš Zeman, ktorý podľa Noviniek.cz vo vianočnom prejave rezolútne vyhlásil, že taký variant nepripustí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ČSSD #ANO