Rusko tlačia v Sýrii do úlohy mediátora

Na prvý pohľad sa zdá, že izraelsko-iránske vzájomné ostreľovanie na území zvrchovanej Sýrie smeruje k otvorenému vojenskému konfliktu.

11.05.2018 13:58
Sýria, Izrael, kríza, konflikt, Golanské... Foto: ,
Izraelský vojak v susedstve ukazovateľov na pozorovateľskom poste umiestnenom na hore Her Bental (1171 m), súčasti sýrskych Golanských výšin, ktoré Izrael anektoval po tzv. šesťdňovej vojne v roku 1967, pozoruje sýrsky hraničný priechod v dnes už prakticky zničenom meste Kunejtra.
debata (11)

Najprv Izrael raketami zničil časť sýrskej vojenskej základe neďaleko Damasku „pretože tam mali sklady Iránci“. Teherán reagoval ostreľovaním postavenia izraelskej armády na Izraelom okupovaných sýrskych Golanských výšinách. Vzápätí židovský štát zaútočil asi na 50 vojenských objektov v Sýrii. A to všetko, ako tvrdí hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus, s vedomím Moskvy.

„Použili sme existujúci komunikačný mechanizmus medzi Izraelom a Ruskom, ktorý existuje od roku 2015,“ informoval Conricus o pozadí útoku. S tým, že cieľom fungujúceho mechanizmu je zabrániť náhodnému konfliktu vojakov oboch štátov počas operácií v Sýrii.

Izraelský útok sa odohral len niekoľko hodín po návšteve premiéra Benjamina Netanjahua v Moskve, kde rokoval s prezidentom Vladimirom Putinom.

Tel Aviv presvedčuje svet, že nešlo o úder za každú cenu. Podľa ministra pre vnútornú bezpečnosť Gilada Erdana aj najnovší raketový útok v noci na štvrtok uskutočnil Izrael vraj na základe informácií získaných rozviedkou.

„Nehľadáme dôvody na útok. Konáme na základe spravodajských informácií,“ pokúsil sa o vysvetlenie minister. Ak však majú spomínané informácie hodnotu ako v prípade nedávno zverejnených „dôkazov“ o iránskom jadrovom programe, tak sú nulové. Potvrdzovali by to napokon vyjadrenia strán zainteresovaných na konflikte. Podľa nich žiadna z nich nezaznamenala ujmy na ľudských životoch či strategicky dôležité materiálne škody.

„Vzhľadom na to, že Izrael ani Irán nemajú zatiaľ záujem o širokospektrálny konflikt, potrebujú pomoc pri deeskalácii. A jediným logickým kandidátom na takúto úlohu je Rusko,“ tvrdil na jednej zo sociálnych sietí Daniel Shapiro, bývalý veľvyslanec USA v Tel Avive. Podľa neho Moskva chápe záujmy Tel Avivu a jeho žiadosť o ruské „odstrašovanie“ Iránu. „Mohlo by to zabrániť Teheránu pevne sa vojensky zakotviť v Sýrii,“ myslí si Shapiro a zároveň je presvedčený, že v tomto smere „by mali pomôcť aj USA“.

Oveľa opatrnejšia k ruskej možnosti „odstrašovania“ Iránu je Marianna Beleňkaja, analytička z moskovského Carnegieho centra. „Jediné, čo môže Moskva urobiť, je naozaj pokúsiť sa odstrašovať Teherán v Sýrii. V tomto smere má však obmedzené možnosti. Irán totiž z vojenského hľadiska disponuje veľkým vplyvom na pozemné operácie. A ak niekto bude veľmi tlačiť na Teherán, tak Moskva bude bezmocná,“ hodnotí možnosti ruská komentátorka.

Zatiaľ však stále platí, ako to napokon pripomenul pre noviny The Wall Street Journal aj bývalý izraelský veľvyslanec v Moskve Zvi Magen, že „ak chceš hovoriť s Iráncami, tak budeš musieť hovoriť s Rusmi“. Napriek tomu mnohým však stále vŕta v hlave skutočný zámer Ruska, ktoré spolupracuje s Iránom, izraelským úhlavným nepriateľom. V čase, keď Izrael uskutočňuje raketové útoky na ciele v Sýrii podporovanej Ruskom.

„Ako dlho bude trvať tento status quo?“ položil si otázku aj nemecký týždenník Der Spiegel.

Odpoveď na ňu sa nepriamo pokúsil dať ruský politológ Andrej Kortunov. „Rusko sa nemôže vzdať partnerstva s Izraelom a ani odmietnuť partnerstvo s Iránom. Priama vojenská konfrontácia medzi Izraelom a Iránom by zničila nielen všetky plány týkajúce sa vyriešenia konfliktu v Sýrii, ale ohrozila by aj stabilitu v oblasti,“ tvrdí Kortunov a zároveň v tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že „Putin urobí všetko pre to, aby tomu zabránil“.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna v Sýrii #izraelsko-iránsky konflikt