Aj tak zomiera, odmietla Trumpova poradkyňa názor chorého senátora McCaina

Poradkyňa amerického prezidenta Donalda Trumpa sa nevyberavo vyjadrila na adresu chorého senátora Johna McCaina, ktorý sa postavil proti Trumpovej nominácii Giny Haspelovej do čela CIA.

11.05.2018 15:20
John McCain Foto: ,
Americký senátor John McCain.
debata (54)

Špeciálna asistentka Kelly Sadlerová vyhlásila, že na jeho názore nezáleží, pretože „aj tak umiera“. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na dve osoby, ktoré počuli jej slová. Biely dom informáciu nepoprel a reagoval vyhlásením vyjadrujúcim McCainovi rešpekt.

Konverzácia, o ktorej ako prvý informoval politický denník The Hill, sa uskutočnila vo štvrtok, kedy Trumpov tím riešil šance Haspelovej na jej schválenie v Senáte. McCain vyzval svojich republikánskych kolegov, aby hlasovali proti nej, lebo jasne neodsúdila mučenie zadržaných ľudí používané CIA po teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001. McCain pred rokmi padol vo vietnamskej vojne do zajatia a sám podstúpil mučenie.

„Na tom nezáleží, aj tak umiera,“ predniesla podľa denníka aj AP počas debaty Sadlerová. McCain, ktorý trpí agresívnou rakovinou mozgu, patrí dlhodobo k najhlasnejším Trumpovým názorovým odporcom v jeho strane. Rešpektovaný senátor okrem iného zásadne prispel k neúspechu Trumpovej snahy o zrušenie zdravotnej reformy jeho predchodcu Baracka Obamu.

Sám Trump sa k McCainovi opakovane vyjadroval veľmi kriticky a počas kampane napríklad spochybňoval jeho označovanie za vojnového hrdinu.

„Rešpektujeme službu senátora McCaina našej vlasti a v tejto ťažkej dobe sa modlíme za neho i jeho rodinu,“ uviedol Biely dom vo vyhlásení reagujúcom na novinárske otázky. O tom, či bude mať výrok pre Sadlerovú nejaké následky, sa úrad nezmienil.

Jej výrok však odsúdila senátorova manželka Cindy. „Dovoľte, aby som vám pripomenula, že môj manžel má rodinu, sedem detí a päť vnukov,“ napísala na twitter odkaz Trumpovej asistentke.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #slušnosť #Biely dom #John McCain #Donald Trump