Izrael má sedemdesiat a svet starosti

Štát Izrael vznikol pred siedmimi desaťročiami. Odvtedy sa veľa zmenilo a mení sa dodnes. Najnovšie k "narodeninám" židovského štátu dostali Izraelčania od niektorých krajín, v prvom rade od strategického spojenca USA, rozhodnutie presťahovať svoje zastupiteľské úrady z Tel Avivu do Jeruzalema. Práve v pondelok, v deň pompéznych osláv Sväté mesto, na ktorého východnú časť si robia nárok Palestínčania, tým prakticky pasovali na hlavné mesto štátu Izrael. A to napriek tomu, že ide o krok, ktorý je v rozpore s doteraz platnými dokumentmi BR OSN.

14.05.2018 07:00
Jeruzalem Foto: ,
Ľudia v centre Jeruzalema mávajú palestínskymi vlajkami a protestujú proti rozhodnutiu prezidenta USA Donalda Trumpa presťahovať zastupiteľské úrady USA z tel Avivu do Jeruzalema.
debata (99)

Medzi kritickú väčšinu, v ktorej nechýba napríklad Erdoganovo Turecko, sa pre niektorých možno neočakávane najnovšie nepridalo Česko, Maďarsko a Rumunsko. V prípade Prahy sa to dalo očakávať už dávnejšie. Prezident Miloš Zeman bol totiž všeobecne za „sťahovanie“ veľvyslanectiev do Jeruzalema, vrátane českého zastupiteľského úradu. Bol dokonca prvým západným štátnikom, ktorý spomínaný krok otvorene navrhol. Prvý raz sa o tom zmienil ešte počas svojej návštevy Izraela na jeseň 2013.

Pritom Európska únia od začiatku presadzuje plnenie litery platných medzinárodných noriem, ktorým sa však Tel Aviv otočil chrbtom. Podľa sobotňajšej informácie Baraka Ravida, moderátora 10. izraelského televízneho programu, spomínané tri krajiny zablokovali návrh spoločného vyhlásenia z kuchyne francúzskeho prezidenta Emanuela Macrona kritizujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa za jeho kontroverzné rozhodnutie ešte z decembra 2017 o sťahovaní veľvyslanectva do Jeruzalema. Televízny moderátor sa pritom odvolával na izraelské zdroje a európskych diplomatov, podľa ktorých mal návrh na medzinárodnej úrovni „zahanbiť a izolovať“ Trumpovu administratívu.

Čo konkrétne zhodili zo stola zástupcovia Česka, Maďarska a Rumunska? Po prvé, že Jeruzalem musí byť hlavným mestom oboch štátov – Izraela, ako aj budúceho štátu Palestína. Po druhé, konečný štatút Jeruzalema bude predmetom výlučne palestínsko-izraelského rokovania, z ktorého vyplynú konkrétne podmienky. Po tretie, členské krajiny únie nebudú nasledovať príklad USA a nebudú sťahovať svoje zastupiteľské úrady z Tel Avivu do Jeruzalema.

Podľa už spomínaných zdrojov odmietavé stanovisko Prahy, Budapešti a Bukurešti „poriadne vyviedlo z miery“ šéfku diplomacie Európskej únie Federicu Mogheriniovú, pretože „ich postoj dokazuje čoraz zložitejšie riadenie únie“.

„Maďari si nechcú pohnevať Trumpa a Česi s Rumunmi koketujú s myšlienkou presťahovať svoje veľvyslanectvá do Jeruzalema, Takto dnes vyzerá situácia v únii,“ povedal Izraelčanom vysokopostavený zdroj v bruselskej centrále EÚ.

Zo zlomových momentov

  • Na základe rozhodnutia Valného zhromaždenia OSN z 29. novembra 1947 o rozdelení britskej Palestíny na dva nezávislé štáty (arabský a židovský) vyhlásil v Tel Avive 14. mája 1948 (podľa židovského kalendára 5. ijaru 5708) David ben Gurion, neskorší izraelský premiér, štát Izrael.
  • Majoritné arabské obyvateľstvo vyhlásenie Izraela postavilo pred hotovú vec. O deň neskôr, 15. mája, jednotky piatich arabských krajín zaútočili na Izrael. Vypukla prvá izraelsko-arabská vojna.
  • Po skončení vojny v roku 1949 židovský štát rozšíril svoje územie z 56 na 77 percent celkovej plochy Palestíny. Pásmo Gazy kontroloval Egypt a východnú časť Jeruzalema a západný breh Jordánu zase Zajordánske kráľovstvo. Izrael po vojne vyhnal z územia viac ako 700-tisíc Palestínčanov, ktorých rady po izraelskej „preventívnej“ tzv. šesťdňovej vojne ( 5. – 10. júna 1967) rozšírilo ďalších 320-tisíc palestínskych vyhnancov. Izrael okupoval dovtedy jordánsky západný breh Jordánu a východný Jeruzalem, egyptský Sinajský polostrov s pásmom Gazy, ako aj sýrske Golanské výšiny.
  • Tel Aviv dodnes ignoruje rezolúciu číslo 242 BR OSN z 22. novembra 1967, podľa ktorej sa o. i. mali izraelské okupačné jednotky stiahnuť za hranice platné do šesťdňovej vojny.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #jeruzalem #veľvyslanectvo USA