Referendum o vláde s ANO bude v ČSSD prebiehať až do 14. júna

Vedenie Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) v piatok popoludní rozhodlo, že o účasti svojej strany vo vláde s hnutím ANO budú jej členovia rozhodovať vo vnútrostraníckom referende. Zároveň určilo referendovú otázku, ktorá znie: "Súhlasíte s tým, aby ČSSD vstúpila do vlády s ANO?"

11.05.2018 20:39
debata (1)

Referendum bude prebiehať od 21. mája do 14. júna a jeho výsledky budú známe 15. júna, povedal podľa spravodajského servera Novinky.cz predseda ČSSD Jan Hamáček. Oproti pôvodnému plánu tak referendum potrvá o týždeň dlhšie.

Piatkové rokovanie vedenia ČSSD zároveň ukázalo, že strana je rozpoltená a niektorí jej členovia sa kategoricky stavajú proti vláde s trestne stíhaným šéfom ANO Andrejom Babišom, komentoval situáciu portál Aktuálně.cz.

Dlhá a búrlivá diskusia straníckych špičiek vyústila v dohodu, v súlade s ktorou zverejní Hamáček ešte pred začiatkom referenda mená všetkých možných ministrov.

„Prešiel návrh, že mená ministrov bude musieť schváliť predsedníctvo,“ potvrdil denníku Právo predseda Senátu Milan Štěch, ktorý je najviditeľnejším a najvyššie postaveným kritikom vlády s ANO. Takýto výsledok však pokladá za čiastkový úspech.

Na margo budúcej vlády s ANO sa po zasadnutí vedenia ČSSD rezervovane a skepticky vyjadrovali podľa Aktuálně.cz aj ďalší poprední predstavitelia vedenia, ako podpredseda ČSSD Roman Onderka či poslanec a bývalý podpredsedu strany Lubomír Zaorálek.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #ČSSD #ANO #česká vládna kríza