USA pomôžu KĽDR s ekonomikou, ak sa vzdá svojich jadrových zbraní

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v piatok povedal, že Spojené štáty sú ochotné pomôcť Severnej Kórei s jej ekonomikou v prípade, že sa vzdá svojich jadrových zbraní. Informovala o tom agentúra AP.

11.05.2018 22:51
pompeo, Kang Kjong-wha Foto: ,
Americký minister zahraničia Mike Pompeo na spoločnej tlačovej konferencii so svojou juhokórejskou rezortnou kolegyňou Kang Kjong-wha.
debata (58)

Pompeo sa takto vyjadril na spoločnej tlačovej konferencii so svojou juhokórejskou rezortnou kolegyňou Kang Kjong-wha. Šéf americkej diplomacie sa s ňou stretol len deň po tom, ako sa do USA vrátil zo severokórejskej metropoly Pchjongjang i s trojicou Američanov, ktorých KĽDR prepustila z väzenia.

Pompeo ďalej uviedol, že zámerom rozhovorov s KĽDR je úplná a overiteľná denuklearizácia Kórejského polostrova. Dodal, že počas svojej návštevy v Severnej Kórei absolvoval „dobré“ a „zásadné“ rozhovory s tamojším vodcom Kim Čong-unom.

Kang Kjong-wha povedala, že spolupráca medzi USA a Južnou Kóreou musí byť pred summitom amerického prezidenta Donalda Trumpa a Kim Čong-una „veľmi tesná“.

Rozhovory Trumpa s Kimom sa uskutočnia 12. júna v Singapure po vyše ročnej eskalácii napätia medzi oboma stranami a sprísnených sankciách, ktoré USA zaviedli po sérii provokatívnych zbraňových testov Kórejskej ľudovodemokratickej republiky.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #Mike Pompeo #denuklearizácia Kórejského polostrova