Blízky východ: Štvrtkový nálet Izraela má 27 obetí, USA kritizujú Irán

Izraelský nálet na iránske ciele v Sýrii si v noci na štvrtok podľa spresnenej bilancie vyžiadal 27 mŕtvych vrátane 11 Iráncov.

12.05.2018 09:11 , aktualizované: 13:08
debata (40)

Informovala o tom podľa agentúry AFP exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR). Doteraz sa uvádzalo, že pri izraelskom úderom zahynulo 23 vojakov.

„Život prišlo najmenej 27 ľudí bojujúcich na strane (sýrskeho) režime: šesť sýrskych vojakov a 21 zahraničných bojovníkov vrátane 11 Iráncov,“ uviedol šéf SOHR Rami Abdar Rahmán.

Izrael podľa izraelskej armády zasiahol okolo 50 iránskych cieľov v Sýrii, čo bola odveta za to, že iránske elitné jednotky Kuds zo Sýrie vypálili zhruba 20 striel a rakiet na izraelské ciele na Golanských výšinách.

USA: Irán sa správa bezohľadne

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa vyzvala v piatok iné krajiny, aby vyvíjali väčší nátlak na Irán, pokiaľ ide o jeho zapojenie do konfliktov na Blízkom východe.

V zverejnenom vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA, Biely dom uviedol, že Irán „nalieva prostriedky do vývozu destabilizujúceho vplyvu po celom Blízkom východe, hoci sú Iránci obeťami živoriacej ekonomiky“. Iránske revolučné gardy podľa tohto vyhlásenia v uplynulých dňoch vypálili rakety na Izrael, zatiaľ čo spriaznené sily v Jemene podnikli raketový útok na Saudskú Arábiu.

Irán tento týždeň vypálil rakety na Izrael.

Uvedené činy sú „ďalším dôkazom, že bezohľadné konanie iránskeho režimu predstavuje závažnú hrozbu pre regionálny mier a bezpečnosť“, uviedol Biely dom a dodal, že „je načase, aby zodpovedné štáty vyvinuli nátlak na Irán s cieľom zmeniť toto nebezpečné správanie“.

Trump prediskutoval v piatok situáciu na Blízkom východe telefonicky s britskou premiérkou Theresou Mayovou, pričom odsúdili iránsky raketový útok z územia Sýrie na Izrael a zaoberali sa tiež tým, ako najlepšie pristupovať k správaniu Iránu, informoval Washington.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Blízky východ #raketový útok