Irán kritizujú za útok na okupované Golany

Irán žne vlnu kritiky zo strany časti svetovej politickej reprezentácie za útok na izraelské vojenské pozície na Golanských výšinách. Dodnes sú však stále sýrskym územím anektovaným Tel Avivom po tzv. šesťdennej vojne v roku 1967. To však nebránilo ani šéfke diplomacie EÚ Federice Mogheriniovej "odsúdiť" iránske útoky na izraelské ciele a charakterizovať ich ako "veľmi znepokojujúce".

12.05.2018 11:00
pálenie vlajky USA Irán Foto: ,
Iránsky šéf diplomacie Mohammad Zaríf sa chystá rokovať v Pekingu, Moskve a Bruseli o možnostiach záchrany dohody o iránskom jadrovom programe po odstúpení USA. Zatiaľ v Iráne demonštranti pália americké zástavy.
debata (38)

„Izrael má právo na obranu,“ zaklincovala reakciu na iránsky útok Mogheriniová, aj keď vzápätí vyzvala, rovnako ako Nemecko, Francúzsko, Rusko ale aj generálny tajomník OSN António Guterres, aby sa krajiny v regióne „vyvarovali ďalšieho napätia“. Následný izraelský protiútok v noci na štvrtok bol najväčším na sýrskom území od konca vojny v roku 1973.

Ťažko by sme však takú istú kritickú vlnu ako v súvislosti s iránskym útokom na Golany našli napríklad po nedávnom izraelskom ataku v provincii Al Kisva vrátane rovnomenného mesta Kisva ležiaceho necelých 20 kilometrov juhozápadne od metropoly Damask.

Mlčanie si vyslúžil aj aprílový „preventívny“ izraelský raketový úder na sýrske vojenské letisko T-4. V oboch prípadoch Tel Avivu stačili spravodajské „dôkazy“ o muničných skladoch iránskych elitných síl známych ako Armádny zbor strážcov islamskej revolúcie. Teherán to popiera a tvrdí, že na základniach sú „iba“ jeho vojenskí poradcovia. Spravodlivá kritika v dnešnom tóne „spravodlivých“ chýbala však napokon aj v nedeľu 7. júna 1981, keď Izraelčania, opäť „preventívne“, zničili jadrový iránsky reaktor.

„Musia si uvedomiť (Irán – pozn. red.), že ak bude u nás pršať, na druhej strane bude potopa,“ neodpustil si vo štvrtok demonštráciu sily slov izraelský minister obrany Avigdor Lieberman, citovaný francúzskymi novinami Libération. Podľa nich vraj „prišiel čas na veľké manévre“.

„Po tom, čo USA v utorok oznámili jednostranné zrušenie zmluvy s Iránom, začal v izraelskom vedení vládnuť pocit novej éry,“ reagoval aj Ofer Salzberg, hlavný analytik nezávislej mimovládnej organizácie International Crisis Group, a nepriamo aj na silácke reči Liebermana. Trump konkrétne zhodil zo stola Spoločný komplexný akčný plán – Joint Comprehensive Plan of Action – z roku 2015 medzi Iránom a USA, Francúzskom, Britániou, Nemeckom, Čínou a Ruskom, ktorého cieľom bolo pozastaviť iránsky jadrový program výmenou za zmiernenie protiiránskych sankcií.

Salzberg zároveň „vyzradil“ verejné tajomstvo tvrdením, že dnes sa „Izraelčania cítia voľní ako nikdy predtým“. Podľa neho je to preto, lebo „nielenže ich USA absolútne podporujú, ale v súčasnosti nezasahujú ani Rusi“. A tak Netanjahu, ktorého mnohí považujú za nadmerne opatrného v teatrálnej vojenskej aktivite v zahraničí, dospel podľa viacerých pozorovateľov pravdepodobne k názoru, že stagnácia po Trumpovom rozhodnutí o Iráne, na ktorom má nemalý podiel, je chvíľou najmenšieho rizika uskutočniť plán, ktorý mal už dávno na stole.

Niektoré z izraelských útokov

Izrael len v Sýrii počas sedem rokov trvajúcej občianskej vojny uskutočnil vyše 100 leteckých útokov. A nielen tam.

  • 7. júna 1981 - o 15:55 miestneho času vzlietlo zo základne Ecion v Negevskej púšti na juhu Izraela osem stíhacích bombardérov F-16, ktoré sprevádzalo šesť strojov F-15. Po prelete 1 600 kilometrov ponad Saudskú Arábiu až k Bagdadu o 18:35 lietadlá zhodili bomby na jadrový reaktor, ktorý zničili za jednu minútu 20 sekúnd. Z útočiacich strojov zasiahlo cieľ 8.
  • 6. septembra 2007 - v rámci operácie Ovocný sad päť izraelských stíhačiek F-15 zničilo jadrový reaktor tesne pred dostavbou, vzdialený 450 km severovýchodne od Damasku.
  • 5. decembra 2017 - Izrael zaútočil na územie v blízkosti Damasku, približne 50 km od sýrsko-izraelských hraníc.
  • 9. apríla 2018 - izraelské rakety zasiahli cieľ na sýrskom vojenskom letisku pod kódovým označením T-4.
  • 10. februára 2018 - letectvo židovského štátu podniklo masívne nálety na štyri iránske vojenské pozície a osem sýrskych.
  • 10. mája 2018 - Tel Aviv zaútočil asi na 50 vojenských objektov v sýrskej provincii Al Kisva vrátane rovnomenného mesta Kisva, ležiaceho necelých 20 kilometrov juhozápadne od metropoly Damask.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #Blízky východ #Golanské výšiny #raketový útok