Izraelská armáda zničila podzemný tunel v Gaze, kde posilňuje jednotky

Izraelská armáda zasiahla a zničila podzemný útočný tunel v severnej oblasti Pásma Gazy, ktorý smeroval do Izraela. S odvolaním sa na hovorcu izraelskej armády to v sobotu napísala agentúra Reuters.

12.05.2018 12:37 , aktualizované: 21:47
Izrael Palestínčania Gaza protesty Foto:
Palestínski demonštranti hádžu kamene na izraelských vojakov počas zrážok na hranici Izraela v pásme Gazy.
debata (13)

Podľa výpovedí obyvateľov v Gaze výbuchy zasiahli veľký generátor elektriny a základňu militantov.

Z okupovaného územia nehlásili straty na životoch ani ranených.

Izraelské obranné sily začali v sobotu posilňovať vojenské jednotky v Pásme Gazy a na okupovanom Západnom brehu Jordánu, informoval denník Haarec. Izraelčania sa nazdávajú, že v pondelok, keď presunú americkú ambasádu z Tel Avivu do Jeruzalema, budú palestínske protesty násilnejšie a rozsiahlejšie, než kedykoľvek predtým.

Slávnostné otvorenie amerického zastúpenia sa navyše koná deň pred palestínsku pripomienkou Nakba, teda katastrofy, za ktorú Palestínčania označujú vznik Izraela v roku 1948. Z nového štátu vtedy utieklo alebo bolo vyhnaných státisíce Palestínčanov.

Krok, o ktorom v decembri rozhodol americký prezident Donald Trump, ocenila izraelská vláda, ale pobúril Palestínčanov, podľa ktorých tak nemôže byť Washington už považovaný za nestranného sprostredkovateľa mierových rozhovorov.

Palestínska radikálna organizácia Hamas, ktorá v Pásme Gazy vládne, využíva protesty ako test, koľko manifestantov dokáže zhromaždiť a akej miery agresie neskôr vyvinú proti izraelským vojakom, povedal denníku predstaviteľ izraelskej armády. Izraelské ozbrojené sily sa obávajú, že sa Hamas v pondelok pokúsi o masívny útok a narušenie hraničného plotu a pokúsi sa pritom uniesť izraelských vojakov, hádzať granáty a umiestňovať rozbušky.

Vodca Hamasu Jahjá Sinvár vyhlásil, že tentoraz budú protesty na hranici „rozhodujúce“ a vedenie Hamasu je „pripravené zomrieť spolu s desiatkami tisíc“ Palestínčanov.

Izraelská armáda odhaduje, že sa v pondelok v 17 ohniskách pozdĺž hranice palestínskeho Pásma Gazy zíde na 100-tisíc protestujúcich. Pripomína, že počas protestu piatok tento týždeň bolo ohnísk päť. V pondelok sa k demonštrantom podľa izraelskej strany zrejme pridajú aj palestínski obyvatelia okupovaného Západného brehu Jordánu a z východnej časti Jeruzalema, ktorí boli doteraz skôr pasívne.

Palestínčania organizujú piatkové protesty od konca marca, tento týždeň sa konal siedmy. Doteraz bolo pri protestoch podľa palestínskych zdravotníckych zdrojov zabitých 53 Palestínčanov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #protesty #Pásmo Gazy #jeruzalem #ambasáda USA