Milánsky súd rozhodol, že Berlusconi môže znovu kandidovať vo voľbách

Milánsky súd zrušil šesťročný zákaz výkonu verejných funkcií, ktorý v roku 2013 z komôr parlamentu vylúčil Silvia Berlusconiho.

12.05.2018 14:30
debata (6)

Kontroverzný politik a podnikateľ bol vtedy právoplatne odsúdený za daňové úniky. Bývalý premiér a šéf strany Forza, Italia (FI) môže znovu kandidovať. O piatkovom rozhodnutí súdu informoval dnes denník Corriere della Sera. Podľa agentúry Reuters súd skrátil zákaz o rok s ohľadom na „dobré správanie“.

„Päť rokov bezprávia konečne skončilo. Berlusconi môže znovu kandidovať,“ uviedla FI vo vyhlásení. Berlusconi viedol taliansku pravicu 25 rokov. V roku 2013 bol právoplatne odsúdený za daňové úniky na štyri roky väzenia, trest sa mu ale skrátil na rok vďaka amnestii. Politik nakoniec uspel so žiadosťou, aby trest mohol odslúžiť vykonaním verejnoprospešných prác a dochádzal raz týždenne na štyri hodiny do domova pre seniorov pri Miláne.

Presné načasovanie

Rozhodnutie súdu padlo tri dni po tom, čo Berlusconi privolil, aby jeho partner zo stredopravej koalície Matteo Salvini, šéf protiimigrantskej a euroskeptickej Ligy, rokoval o sformovaní vlády s protestným Hnutím piatimi hviezd (M5S).

Počas predchádzajúcich desiatich týždňov to bola práve osoba kontroverzného mediálneho magnáta, ktorá bránila koalícii pravého stredu s M5S. Niekoľkonásobný expremiér totiž stelesňuje praktiky zavedených politických elít, proti ktorým sa protestné hnutie M5S vymedzuje.

Je to mačka na druhú, komentuje Renzi

Hoci 81-ročný Berlusconi nemohol za svoju stranu v marcových voľbách kandidovať, v prípade predčasných volieb, o ktorých prezident ešte tento týždeň uvažoval, mu už jeho priaznivci môžu hlas odovzdať.

„Berlusconi má 12 alebo 13 (politických) životov, je to mačka na druhú,“ konštatoval pred voľbami bývalý šéf Demokratickej strany Matteo Renzi.

Kajman, ako okrem iného milánskeho podnikateľa a politika prezývajú, sa proti rozhodnutiu súdu z roku 2013 odvolal vlani v novembri na Európskom súde pre ľudské práva.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #súd #kandidatúra #silvio berlusconi